Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Iraki rakétákkal kísérleteznek az amerikaiak

Szöveg: Háború Művészete |  2008. július 3. 9:57

Az iraki háború egyik legnagyobb haszna az Egyesült Államok hadereje számára az a 6 darab SCUD rakéta, melyeket a szükséges felszerelésekkel együtt épségben zsákmányoltak. Az elmúlt 5 évben ezeket a fegyvereket a nevadai 52-es körzetben tárolták, ami az amerikai légierő egyik központja, nem messze a legendás 51-es területtől.

6 SCUD rakétát a napokban szállították át a hadsereg yumai kísérleti területére, ahol további teszteléseket végeznek el rajtuk.
A tesztek során a légierő szakemberei alaposan szemügyre vették a rakétákat, továbbá a többi fegyvernem képviselői is kielemezték a fegyverek felépítését. A gyakorlatozások során alkalmuk nyílt a pilótáknak és a szárazföldi egységeknek, hogy megismerkedjenek a SCUD rendszerek sajátosságaival.

Ezek a rakéták működőképesek, habár a kormány nem fogja nyilvánosságra hozni, ha valamelyiket kilövik. Az 51-es és az 52-es terület ugyanis alkalmas az ilyen műveletek elvégzésére, anélkül, hogy a részletek nyilvánosságra kerülnének.

A SCUD-ok technológia alapjait valójában a II. világháborús fejlesztések jelentik. A háború befejeződésekor az oroszok ugyanis elhurcolták a német rakétafejlesztő mérnökök egy részét, akik korábban a V-2 ballisztikus rakétát fejlesztették ki. Az elkövetkező évtizedben ezek a szakemberek elkészítették a V-2 korszerűsített változatát, az orosz SCUD-ot. Az 1957-es konstrukció 4.4 tonna súllyal és 150 kilométeres hatótávolsággal rendelkezett. Az Egyesült Államok eközben szintén német mérnökök segítségével fejlesztette ki a Corporal ballisztikus rakétát, melyet 1964-ben váltott fel a szilárd tüzelőanyagú Sergeant.