Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Brüsszel élesen bírálta Izraelt

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. március 23. 6:13

Az EU-tagországok külügyminiszterei élesen bírálták, hogy az izraeli kormány engedélyezi zsidó telepeseknek szánt lakások építését Jeruzsálem megszállt, keleti részében. Brüsszeli tanácskozásukon a külügyminiszterek úgy foglaltak állást, hogy ez az izraeli magatartás hátráltatja a közel-keleti béke megteremtésére irányuló nemzetközi erőfeszítéseket.

Elfogadhatatlannak minősítették, hogy Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő bejelentette: nem fogja korlátozni a megszállt területeken létesített zsidó települések további bővítését.

Miguel Ángel Moratinos, az EU soros elnökségét ellátó Spanyolország külügyminisztere elmondta, hogy az unió a telepes tevékenység teljes befagyasztására szólítja fel Izraelt.

Netanjahu a korábbi tervek szerint szerdán Brüsszelben európai vezetőkkel – köztük Herman Van Rompuy-jel, az Európai Unió elnökével – tárgyalt volna, de hétfőn lemondta a látogatást.

Az izraeli kormányfő keddre meghívást kapott a washingtoni Fehér Házba Barack Obama amerikai elnökkel tartandó találkozóra.

A zsidó állam a megszállt területeket illetően egy ideje differenciált megközelítést alkalmaz. Ciszjordániában, vagyis a Jordán folyó nyugati partján tartózkodik a telepek további bővítésétől, ám Kelet-Jeruzsálemben folytatja az építkezéseket, mondván, az egész város egységesen Izraelé.

Az uniós külügyminiszterek tanácskozása után Balázs Péter magyar külügyminiszter újságíróknak nyilatkozva felhívta a figyelmet arra, hogy a közel-keleti problémakörön belül az utóbbi időben Jeruzsálem helyzete vált az egyik fő vitaponttá.

Az utóbbi hetekben tapasztalt újabb feszültségek ellenére megvan a politikai akarat arra, hogy újrakezdődjenek a béketárgyalások Izrael és a palesztin illetékesek között – vélekedett Brüsszelben Tony Blair, a közel-keleti kvartett – ENSZ, Európai Unió, Egyesült Államok, Oroszország – különmegbízottja. Az egykori brit kormányfő az EU-tagországok külügyminisztereit tájékoztatta a legújabb fejleményekről, majd részt vett egy meghallgatáson az Európa Parlamentben. Azt mondta, az elmúlt két hétben történt incidensek súlyosak, de ennek ellenére mindkét oldalon azt tapasztalta, hogy haladni kívánnak a rendezést célzó folyamattal.