Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Brutális túlterheltség a kabuli amerikai nagykövetségen

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. március 8. 5:28

Majd megszakad feladatai ellátása közben a Barack Obama amerikai elnök ambiciózus Afganisztán-stratégiája “lándzsahegyének” szánt kabuli amerikai nagykövetség, ami kétségessé teszi, hogy a külképviselet képes lesz-e betölteni küldetését – állapította meg az amerikai külügyminisztérium főellenőrének jelentése.

A Washingtonban helyi idő szerint szombaton nyilvánosságra hozott dokumentum szerint még ha hozzáértő vezetők irányítják is a követség személyzetét és a legbuzgóbb erőfeszítéseket teszik is meg, komoly akadályok állják útját annak, hogy a külképviselet a kívánt időben elérje a kormány által elvárt sikert.

A Kabulban akkreditál amerikai diplomatáknak tavaly például egy időben kellett segíteniük az elnökválasztás megszervezését és hozzájárulniuk az Afganisztán-stratégia kormányzati felülvizsgálatához.

Bár a nagykövetség polgári személyzete csaknem a háromszorosára nő – 320 főről 900-ra ez év elején -, rövid távon korlátozott az újonnan érkezők lehetősége az afganisztáni stabilitás, a jó kormányzás és igazságszolgáltatás megteremtésének elősegítésére – pedig Washington elsősorban ezt várja tőlük.

A jelentés megállapította azt is, hogy a kabuli amerikai nagykövetségnek “hihetetlenül nagy számú" hivatalos vendéget kell fogadnia. Ez a külképviselet katonai és polgári személyzetének egy részét elvonja alapfeladataik ellátásától, a felkelők elleni harctól és az újjáépítéstől, miközben a látogatók éppen ezek elvégzését kérik számon rajtuk. A küldöttségek olyan gyakran adják egymásnak a kilincset a nagykövetségen, hogy a főellenőr munkatársai által megkérdezett diplomaták egy része valóságos háborús turizmusról beszélt.

A jelentés kifogásolta a nehéz munkakörülményeket is: a személyzetet kimerítő 80 órás munkahetet, és a diplomaták rotációs alapon zajló cseréjét, amely hátráltatja az ügyek irányítását, figyelemmel követését. Nem beszélve az időeltolódásról: a washingtoni központ nem rest a nap végén telekonferenciákat szervezni, jóllehet Kabulban ekkor már hajnali 2-3 óra van.