Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A merényletek sem tartották vissza a választókat

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. március 8. 5:26

Nagy számban szavaztak az irakiak a vasárnapi parlamenti választásokon annak ellenére, hogy lázadók számos terrortámadást követtek el ezen a napon, összesen 38 ember halálát okozták. A részvételi arányról még nincsenek összesített adatok, de azt már lehet tudni, hogy a legalacsonyabb tartományi szavazási arány 55 százalékos, a legmagasabb pedig 90.

Helyi tisztségviselők szerint a szunniták – akik a 2005-ös választásokat zömmel bojkottálták – ezúttal nagyobb arányban adták le voksukat, mint a síiták.

A szavazóhelyiségeket közép-európai szerint 15 órakor zárták be. A 325 parlamenti helyért 86 listán összesen 6218 jelölt versengett, köztük 1801 nő. 19,8 millió lakos volt jogosult a szavazásra. Minden választópolgárnak egy listát és arról egy nevet kellett választania.

A szavazatok összeszámlálása az urnazárás után azonnal megkezdődött. Az ENSZ becslése szerint az eredmény néhány nap múlva várható.

A rakéta- és aknatámadásokat, a pokolgépes merényleteket főleg a szavazóhelyiségek megnyitása idején és a szavazás első óráiban követték el elsősorban Bagdadban, de vidéki városokban is. A sebesültek száma eléri a száztízet – közölte a belügyminisztérium. Kászim al-Musztavi vezérőrnagy, szóvivő közölte, hogy a legtöbb rakétát és aknagránátot a főleg szunniták lakta negyedekből lőtték ki.

Barack Obama amerikai elnök és Catherine Ashton, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője is gratulált az irakiaknak ahhoz, hogy a kampány során történt terrorcselekmények és a szavazás napján is fennálló terrorveszély ellenére nagy arányban éltek szavazati jogukkal. Ashton az EU további támogatásáról biztosította az országot az újjáépítésben és a demokratikus átmenetben. Obama közleménye szerint a magas részvételi arány arra utal, hogy “az iraki nép jövője építését a politikai folyamatokon keresztül képzeli el". Az amerikai elnök részvétét nyilvánította a merényletek áldozatainak és hozzátartozóiknak.

Megfigyelők a voksolás előtt abbéli reményüket fejezték ki, hogy a parlamenti választásokkal Irakban sikerül lezárni a közösségek közötti erőszak korszakát, alig néhány hónappal a harcoló amerikai alakulatok kivonása előtt. Ez volt a Szaddám-rezsim bukását követő második parlamenti választás Irakban.