Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Láthatatlan iráni robotrepülők a gyártósoron

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. március 7. 13:13

Az iráni védelmi miniszter bejelentette vasárnap, hogy az ország elkezdte olyan nagy pontosságú és hatótávolságú robotrepülőgépek sorozatgyártását, amelyek rejtve maradnak a radarok előtt. Ahmad Vahidi az állami televíziónak nyilatkozva elmondta, hogy az új robotrepülőgépek akár 3000 tonna tömegű célt is képesek szétrombolni.

A földről indíthatók, de lesz helikopterről, illetve tengeralattjáróról indítható változatuk is. A gép a Naszr 1 – Győzelem – névre hallgat.

Irán, amely súlyos konfliktusba került a Nyugattal atomprogramja miatt, gyakran jelent be új haditechnikai fejlesztéséket, hogy demonstrálja, képes bármilyen támadás visszaverésére, de ezek a bejelentések általában nem ellenőrizhetők független forrásból.

Sem az Egyesült Államok, sem Izrael nem zárja ki, hogy ha a diplomáciai lépések, vagy a tervezett szankciók nem járnak sikerrel, akkor a katonai erőszak eszközével akadályoznák meg, hogy Irán atomfegyvert állítson elő.

Az állami rádió csupán a Naszr 1 gyártásának megkezdéséről tudósított, a gyár helyét nem adta meg.

Teherán 1992-ben kezdett bele “önellátó" fegyverprogramjába, amelyben páncélosok, közepes hatótávolságú rakéták, vadászgépek és torpedók előállítása is szerepel.