Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Búcsúbevetésén halt meg a kormányzó fia

Szöveg: Kecskeméti József |  2008. augusztus 25. 7:57

1942. augusztus 20-án vesztette életét Horthy István, Horthy Miklós kormányzó fia egy repülőgép-balesetben, amikor lezuhant Héja típusú gépével. Az esetet azóta is sűrű homály fedi: a szabotázstól a gyakorlatlanságáig, illetve a gép nehéz irányíthatósáig terjednek a feltételezések. Egy biztos. Ez a búcsúbevetése lett volna, s ezt követően Angliában, esetleg az Amerikai Egyesült Államokban tárgyalt volna az ország átállásáról.

Horthy Istvánnak 1942. augusztus 20-ig, a végzetes repülés napjáig 24 bevetése volt. Korabeli beszámolók szerint ezt a számot szerette volna 25-re növelni, ami egy kisebb jubileum lett volna a számára. Programja szerint azonban aznap a 6. könnyűhadosztály meglátogatására készült. Ezt cserélte fel a repülésre, melyet megelőzően kilenc nappal korábban szállt fel utoljára gépével, az Re-2000 Héja típusú gépével.

A gépet a szakma a rossz fordulékonyságáról ismerte. Ennek okát abban jelölték meg, hogy meglehetősen orrnehéz volt a gép, mivel utólag kapott páncélozást a motorja. Ennek következménye az lett, hogy meglehetősen gyakran került dugóhúzóba, ha szűk fordulót kellett végrehajtania.

A korabeli jegyzőkönyvek kizárták a szabotázs tényét. Tették ezt annak ellenére, hogy a baleset sok mindenben mutatott hasonlóságot a sógorának, Károlyi Gyulának alig egy hónappal később, szeptember 24-én bekövetkezett katasztrófájával. Az is biztos, hogy a német reakció is igen gyors volt: özvegyét Edelsheim Gyulai Ilonát szinte azonnal Hitler főhadiszállására szállították, ahol a Führer személyesen akart részvétet nyilvánítani neki, ám az özvegy nem kért belőle. A kormányzó Horthy Miklós emlékirataiban pedig a németek akciójának tartotta fia halálát.

Ami biztos: Horthy István frontszolgálata alatt ismerte fel, hogy a németek már elveszítették a háborút. Utolsó bevetése után kezdett volna tárgyalásokat Angliával, esetleg az Amerikai Egyesült Államokkal Magyarország átállásának lehetőségeiről. Ezt segítette volna, hogy a kormányzó 1942-ben menesztette Bárdossy László miniszterelnököt, s helyére Kállay Miklóst, aki puhatolózó béketárgyalásokat kezdeményezett az angolszász hatalmakkal.