Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Büntetnék a szovjet háborús érdemek lekicsinylését

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2009. május 9. 7:49

Dmitrij Medvegyev orosz elnök panaszkodott, hogy gyakorta nem méltányolják eléggé hazája második világháborús érdemeit. Egy nappal a náci Németország felett aratott győzelem napjának ünnepségei előtt saját blogjában elhelyezett videoüzenetében elítélte “a történelem meghamisításának egyre gyakoribb kísérleteit”.

Medvegyev óva intett mindenkit attól, hogy megkérdőjelezze a Szovjetunió második világháborús áldozatait és eredményeit, a szövetségesek által aratott győzelemhez való hozzájárulásának mértékét.

Az utóbbi években Oroszország képviselői gyakran hivatkoztak a Szovjetunió háborús áldozataira, amikor egyes volt szovjet köztársaságokban, illetve az egykori “keleti tömb" némelyik országában lebontottak vagy áthelyeztek szovjet háborús emlékműveket.

Különösen éles a szembenállás e kérdésben Moszkva és a balti államok között. Az utóbbiakban általánosan elterjedt az a nézet, hogy a szovjet hadsereg megszállóként érkezett területükre a második világháború vége felé, nem felszabadítóként.

A Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök vezette Egységes Oroszország Párt olyan törvény tervezetén dolgozik, amely bűncselekménnyé minősítené és három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetné a szovjet háborús érdemek lekicsinylését.