Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Bush a grúz helyzet rendezését várja Moszkvától

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2008. augusztus 14. 6:46

Az amerikai elnök aggodalmát fejezte ki szerdán a Grúzia ellen indított orosz katonai akció miatt, és bejelentette, hogy az amerikai támogatás jeleként Tbiliszibe küldi külügyminiszterét.

A Fehér Házban összegyűlt újságírókhoz szólva George Bush leszögezte: Oroszországnak állnia kell a szavát, és véget kell vetnie a Grúziában kirobbant válságnak. Hozzátette: Amerika egy segélyszállítmánnyal megrakott katonai repülőgépet küld a térségbe, amely már úton van.

A nagyszabású humanitárius erőfeszítésben részt vesznek haditengerészeti erők is – közölte.

“Az Egyesült Államok kiáll Grúzia demokratikusan megválasztott kormánya mellett, és ragaszkodik ahhoz, tartsák tiszteletben Grúzia szuverenitását és területi egységét" – mondta rövid nyilatkozatában az elnök.

A segélyekkel kapcsolatban felhívta Moszkva figyelmét, hogy “nyitva kell állnia minden összeköttetési és szállítási útvonalnak, beleértve a kikötőket, utakat és repülőgépeket".

“Oroszországnak be kell tartania a szavát és véget kell vetnie a válságnak, ha helyre akarja hozni a kárt, ami az Egyesült Államokhoz, Európához és más nemzetekhez fűződő viszonyát érte" – hangsúlyozta Bush.

Párizsban bejelentették, hogy Nicolas Sarkozy államfő, az unió soros vezetője csütörtökön fogadja Condoleezza Rice amerikai külügyminisztert a grúziai helyzet megvitatására. A találkozó Dél-Franciaországban lesz, ahol Sarkozy nyaral. Rice ezután megy Tbiliszibe.

Bush elnök nyilatkozata “rendkívül jól jött" Grúziának – vélekedett a CNN hírtelevíziónak adott interjújában Lado Gurgenidze grúz miniszterelnök.