Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Büszke katona és jégkorongozó

Szöveg: Faragó Fanny | Fotó: Fülöp Máté (Zsaru Magazin), MH Katonai Rendészeti Központ |  2020. november 21. 7:19

„A lányaimat büszkeséggel tölti el, hogy édesapjuk katonaként a hazát szolgálja, és az egyenruháján ott van a nemzeti lobogónk színe, csakúgy, mint a csapat mezén a magyar címer” – mondja Bencze Péter főtörzsőrmester, az MH Katonai Rendészeti Központ (MH KRK) Mozgásbiztosító csoport, Mobil Rendész Részleg beosztott altisztje, aki másfél éve tagja a Magyar Rendészeti Jégkorong válogatott csapatának.

MHKRK

Milyen szerepet tölt be az életében a jégkorong, mikor alakult ki ezen sport iránti szeretete?

Dunaújvárosban születtem, gyermekkoromban gyakran jártunk jégkorong-mérkőzésekre édesapámmal. A nyári szünetekben pedig a gyerekkori pajtásokkal görhokiztam. Bár az élet utána távol sodort ettől a csodálatos sportágtól, a jégkorong iránt érzett szeretetem nem enyhült. Az életemben az egyik legfontosabb szerepet tölti be, mivel feleségem tanítónőként az ifjú tehetségeket terelgeti én meg a „pakkot”, ahogy jégkorongos szlengben a korongot hívják. A lányaimat büszkeséggel tölti el, hogy édesapjuk katonaként a hazát szolgálja, és az egyenruháján ott van a nemzeti lobogónk színe, csakúgy, mint a csapat mezén a magyar címer. Katonaként az eskü egy életre szól. Ez az eskü vezérel akkor is, mikor magamra öltöm a válogatott mezét. Család, haza, honvédség és a Magyar Rendészeti Jégkorong válogatott – ez kéz a kézben jár.

Rendészeti Jégkorong (1)ZSARU

Miért pont a jégkorong?

A kislányom négyéves lehetett, amikor telente elkezdtünk korcsolyázni járni a családdal Székesfehérváron. Bár korizni már gyerekkoromban is tudtam, a tudásom eléggé megkopott. Szerettem volna, hogy a lányom már ismerje ezt a sportágat, amikor az óvodával elkezdenek rendszeresen járni a jégre. Annyira megtetszett neki, hogy már a korcsolyaoktatás elején feltette nekünk a kérdést: jégkorongozhatna-e. Felvételt nyert az Ifjabb Ocskay Gábor Jégkorong Akadémia hokisuli programjába: tizenkét sportolótársa mellett igazolt jégkorong-játékosként folytathatta pályafutását, idestova már három éve. Egyik csapatársának az édesapja, Vass Róbert rendőr alezredes is a válogatott tagja, neki köszönhetem, hogy újra bekerültem a jégkorong körforgásába.

Mikor és hogyan lett a Magyar Rendészeti Jégkorong válogatott tagja, kik alapították az egyesületet?

A korábbi rendőr és tűzoltó válogatott tagjai alapították a csapat magját. A társasághoz tartoznak még más állami szervezetek tagjai is például a Nemzeti Közszolgálati Egyetem, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, a Katasztrófavédelem és a Büntetés-végrehajtás állományából, illetve én a Magyar Honvédség képviseletében. A csapat kapuja nyitva áll azok előtt, akik valamilyen formában az állami szervezetek tagságához tartoznak, én másfél éve vagyok kerettag.

Rendészeti Jégkorong (2) ZSARU

Feltételezem, idő kellett ahhoz, amíg összekovácsolódott a csapat: fel tud eleveníteni egy szép emléket, történetet az edzésekről, meccsekről?

A csapatban résztvevő sportolók között vannak volt profi játékosok is, akik annak idején a legmagasabb szinteken űzték a jégkorongot. Tőlük az edzéseken és a mérkőzéseken a dicséret vagy egy jó szó mindig pozitív hatással van ránk. Az öltözőben persze megy az „ugratás”, de kint a pályán már csak jó szándék, építő kritika vesz körbe minket. A csapat egysége kiváló, pedig több szervezettől verbuválódtunk. Kedves emlék számomra az is, amikor egy Asperger-szindrómás kisfiú részt vett az egyik válogatott összetartáson.

Bencze ftőrm. Fotó Dienes Andor

Hogyan tudja összeegyeztetni sportkarrierjét, valamint az edzéseket a Magyar Honvédségnél végzett szolgálatával, kötelességeivel?

Szerencsémre az elöljáróim támogatják a sportkarrierem, amiért hálával tartozom. A válogatott összetartásokon kikérőt szoktak küldeni. A napi teendők és a beosztásomból adódó feladatok ellátása mellett általában el tudok járni az edzésekre is, mivel azokat péntekenként tartjuk, a késő esti órákban.

Milyen eredményeket értek el eddig a sportrendezvényeken?

Eddig csak hazai mérkőzéseken vettem részt, a teljesség igénye nélkül: Újpesti Ragadozók, Székesfehérvári Ribillió, KMH – ezek mind felkészülési mérkőzések voltak a Libereci Rendőr világkupára, és mind győzelemmel zárultak. Idén a csapat Országos Bajnokság IV. osztály B csoportjában indulva részt vettem a Kalózok és az VIP Admirals elleni mérkőzéseken, azonban az előző heti Jégkert SE elleni mérkőzést ki kellett hagynom.

Nevezhetjük „történelmi pillanatnak” az október 10-ei bajnokságot? Ha igen, miért?

Azért nevezhetjük történelmi eseménynek, mivel a válogatott elindult a Magyar Jégkorong Szövetség által szervezett Országos Bajnokság IV. osztály B csoportjában Sün HC néven. Mintegy ötéves alapozás után a Magyar Rendészeti Jégkorong válogatott első mérkőzését vívta a bajnokságon, a Pesterzsébeti Jégcsarnokban. Ez a csapat számára hatalmas lehetőség, hiszen a szervezett mérkőzéseken – a folyamatos fejlődések mellett – a nemzetközi megmérettetésekre is fel tudunk készülni.

Milyen kihívások állnak még a csapat előtt, mikor lesz a következő megmérettetés?

Sajnos a nemzetközi megmérettetéseket idén – a koronavírus-járvány miatt – törölték: áprilisban az Ice Hockey World Police Cup is elmaradt Liberecben. A csapat készül a Police World Championshipre, amit a svájci Wiedlisbach településen rendeznek meg 2021-ben, most azonban kényszerszünet van napirenden.