Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Büszkék és „harcra készek”

Szöveg: Kanyóné dr. Borku Csilla |  2010. október 4. 12:53

Szeptember 29-én véget ért egy hosszú, mozgalmas, kemény feladatokkal megtűzdelt periódusa a Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandár 1. lövész zászlóaljának. A szeptember 06-tól kezdődő gyakorlat zárónapján az időjárás szeszélyességén kívül semmi nem akadályozta a „harcosok” utolsó megmérettetését az átfogó értékelés előtt.

A Magyar Honvédség történetében első alkalommal fordult elő az, hogy egy alakulat két alegysége egymás után kétszer is megkapta a „harcra kész" minősítést. Májusban a hódmezővásárhelyi 5/62 lövészzászlóalj bizonyított, most a debreceni bakák.

Dr. Böröndi Gábor dandártábornokot, a Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnokát büszkeséggel töltötte el az a tény, hogy a debreceni 1. lövész zászlóalj bázisán megalakuló Zászlóalj Harccsoportnak is sikerült a NATO CREVAL ellenőrzésen bizonyítania rátermettségét.

A nagy napot megelőző éjszakán már mindenki elfoglalta helyét a Veszprémhez közeli „nullponti" lőtér terültén. A hosszú éjszaka után a gyakorlaton résztvevő katonák feszülten vártak a nagy megmérettetésre.
A gyakorlat előzetesen kitűzött célja, miszerint a katonákat az előírt feladatra felkészítse, azok végrehajtásán keresztül összekovácsolja a csapatot, a döntnökök szerint maradéktalanul megvalósult.
A CREVAL egyfajta értékelési rendszerként funkcionál. A NATO alárendeltségébe tartozó, különböző szövetségi műveletekre felajánlott szárazföldi alegységek készenlétének felmérését jelenti.

1595908220
 

A hazai elvárásokon túl, a NATO által támasztott szigorú követelményeket is teljesíteni kell – mondta el Vantal Zsolt őrnagy, az 1. lövész zászlóalj parancsnoka. Hozzátette, egyedülálló volt a maga nemében ez a megmérettetés, hiszen a honvédség elsődleges célja a haza védelme, amit a hagyományosnak nevezett harcászattal lehet támogatni. Az utóbbi időben inkább a békefenntartásra helyeződött a hangsúly a hagyományos harcászati módokkal, a támadással, a védelemmel és a halogatással szemben.

Hosszú felkészülési időszak előzte meg az idei NATO CREVAL ellenőrzést. Az 1. lövészzászlóalj 2009 februárjában utazott haza Koszovóból és kezdte meg a gyakorlást. Tavaly nyáron Táborfalván, majd ősszel Várpalotán készültek a nemzeti CREVAL-ra – tájékoztatott Frankó Imre őrnagy az 1. lövész zászlóalj parancsnok-helyettese. Elmondta, a fő irányvonalak mentén a cél az volt, hogy egy esetleges fegyveres konfliktusban a katonák készség szinten alkalmazzák a gyakorlat során elsajátított ismereteket. Úgy véli, az akadályokat jól vették a bakák.

1595908220
 

A debreceni 1. zászlóalj mellett számos katonai szervezet is részt vett az ellenőrzésen. A közel ezerfős Zászlóalj Harccsoportban együtt dolgozott a dandár alárendeltségébe tartozó 24. Bornemissza Gergely Felderítő Zászlóalj és a Művelettámogató Műszaki Zászlóalj kijelölt szakállománya. Emellett a 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred (Győr), 86. Helikopter Bázis (Szolnok), a 93. Petőfi Sándor Vegyivédelmi Zászlóalj (Székesfehérvár) és a Civil-katonai Együttműködési és Lélektani Műveleti Központ (Budapest) képviseltette magát. Vantal őrnagy úgy gondolja, a siker kulcsa a koordinált, együttműködő csapatmunkában keresendő. Elmondása szerint, a „harcra kész" minősítés megszerzése az 1. lövész zászlóalj állományának lelkiismeretes, kemény munkáján túl, az őket segítő dandártörzs felelősségteljes hozzáállásának is köszönhető.

A gyakorlaton a tapasztalt szakemberek részvétele mellett az ifjoncok is képviseltették magukat. Juhász Bence honvéd négy hónapja került a honvédség kötelékébe. A 14 hetes katonai kiképzés után rögtön kipróbálhatta magát a gyakorlaton, mint biztosító katona. Egyáltalán nem bánja, hogy a kiképzés alatt szerzett tapasztalatait rögtön élesben kamatoztathatja.
A „harcos" fiúk és lányok azonban csak egyet szusszanhatnak, aztán nagy levegővétel után máris kezdetét veszi az Afganisztánba induló PRT-10, illetve a koszovói békefenntartó misszió, a KFOR-4 felkészítése.

1595908221
 

Fotó: a szerző felvételei