Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

C-IED tanfolyam Szentendrén – egy kicsit másképp

Szöveg: kormany.hu |  2011. április 19. 11:20

Egy héttel ezelőtt kezdődött a tanfolyam, amely a nem hagyományos készítésű robbanóeszközök elleni védelemre (C-IED) készíti fel azt a húsz kiképző katonát, akik nyolc országból érkeztek. A képzés még egy héten keresztül tart az MH Központi Kiképző Bázis csobánkai objektumában.

Az első hét programja elsősorban gyakorlati foglalkozásokból állt. A résztvevők terepen gyakorolták a konvoj mozgásának biztosítását, a robbanóeszközök felismerését, felkutatását, illetve egy esetleg bekövetkező robbanás következményeinek a felszámolását, a saját állomány megóvását.

A tanfolyam – tartalmát tekintve – a kiképzők kiképzése, amely Magyar Honvédség szintű vizsgafeladat az MH Központi Kiképző Bázis teljes szervezete és személyi állománya, de különösen a foglalkozások levezetését végző Mecséri János Kiképző Osztály nemzetközi kiképző alosztálya számára.

A tanfolyamon részt vevő NATO akkreditációs bizottság tagjainak ajánlásán múlik az, hogy a felkészítés-sorozat az észak-atlanti szervezet norfolki parancsnoksága által akkreditált tanfolyam – és ez által MH szintű képesség – lesz-e.

A csobánkai bázis tantermei, a közösségi létesítmények minden tekintetben megfelelnek a NATO szakmai elvárásainak.  A Magya Honvédség különleges terepadottságokkal rendelkező harcászati kiképző bázisa képes egy NATO- szintű nemzetközi kiképzés megtartására.

1595917254
1595917255

(Kép és szöveg: dr. Varga József)