Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Camp Pannoniában is megemlékeztek 1848-ról

Szöveg: Turzai Zsolt |  2010. március 19. 9:20

Ünnepi állománygyűlést tartottak az MH-PRT katonái március 15-én. A csapatzászló fogadását és a Himnusz elhangzását követően ismertették az ünnepi parancsot. Nemzeti ünnepünk, március 15-e alkalmából többen részesülhettek elismerésben. Boldizsár ezredes különlegesnek nevezte, ha egy katona az elismerését, előléptetését műveletei területen veheti át.

„Úgy érzem más itt Pol-e-Khomriban átvenni, megélni az előléptetéseket. Szívből gratulálok azoknak, akiknek most részük lehetett benne".

Rátonyi Krisztián törzsőrmester, Vörös Zsolt törzsőrmester és Dánfi Szilvia főtörzsőrmester a 10 év után járó tiszthelyettesi szolgálati jel III. fokozatát, míg Kiss Lajos szakaszvezető, Csatári Ferenc szakaszvezető a legénységi szolgálati jel II. fokozatát vehette át öt év után. Dr. Toperczer István orvos alezredest és Balogh Boglárka főhadnagyot parancsnokaik pénzjutalomban részesítették. Tóth Krisztián zászlóssá, Tóth Sándor, Molnár Attila Győző, és Szakálos Tamás szakaszvezetővé lépett elő.

1595898648
 

Az elismerések után dr. Boldizsár Gábor ezredes az MH PRT parancsnoka mondott ünnepi köszöntőt. A megemlékezés során hangsúlyozta az 1848–49-es forradalom és szabadságharc igazi értékeit. Kiemelte a szabadságharcban kulcsszerepet játszó katonák elhivatottságát, odaadását, áldozatvállalását, hűségét és hősiességét a nemzeti ügyért. Példaértékűnek nevezte Damjanich János, Klapka György, Görgey Artúr, és Bem József honvéd tábornokok elkötelezettségét a magyar szabadságharc iránt. Olyan eseményekkel színesítette a neves személyiségek tetteit, melyek nem találhatók meg a történelemkönyvekben. Szól arról a kétszáz székely katonáról, akik feltartóztatták a Habsburg udvar megsegítésére küldött mintegy húszezer fős orosz sereget Nyerges-tetőnél. Õk is – mint sokan mások – legtöbbet adták a magyar szabadságért, amit katona adhat: az életüket.

„Aki nem ismeri a múltját, az nem építheti a jövőjét, mert elköveti ugyanazokat a hibákat, mint elődei!" – fejezte be gondolatait a parancsnok.

1595898648
 

Pintér Mihály ezredes protestáns tábori lelkész áldását követően az állománygyűlés a Szózattal ért véget.

Az esti órákban Pintér ezredes tábori lelkész istentisztelettel egybekötött megemlékezést celebrált a hősöknek emelt emlékhelyen.

1595898649