Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Akik a tartományt járják

Szöveg: Turzai Zsolt |  2010. március 19. 9:03

A Magyar Honvédség afganisztáni szerepvállalásának igazi arculata a civil-katonai együttműködés keretein belül működő területi összekötő csoportok jelenléte Baghlan tartományban. A csoportok profilját mutatja a szervezetszerű helyük és szerepük is az MH PRT rendszerében.

Az összekötő csoportok (Liaison Team) az S-9 részleghez tartoznak, amely feladata a civil-katonai együttműködés és lélektani műveletek (CIMIC, PSYOPS) tervezése, koordinálása, végrehajtása. Ebben a végrehajtásban játszanak fontos szerepet Liaison Team-ek.

Az összekötő csoportok, akik saját felelősségi körzetükön belül rendszeresen tartják a kapcsolatot a helyi – járási – kormányzati képviselőkkel, nyomon követik az eddigi beruházások, projektek alakulását, és nem utolsó sorban találkoznak az ott élő emberekkel.

A magyar PRT munkájának köszönhetően épített, felújított oktatási – egészségügyi intézmények vezetői az összekötő csoportokon keresztül kérik fel a magyar kontingenst a különböző fejlesztésekre, munkákra. Felelősségük tehát óriási. A helyiek számára oly értékes küldetésük minden percében szem előtt kell tartaniuk, hogy nagyrészt rajtuk keresztül ítélik meg a magyar jelenlétet Baghlan tartományban.

Hogy mit is csinálnak egészen pontosan? Mennyit ér a munkájuk? Azt csak az itt élő emberek tudják igazán, akik Dushi járásban hónapokkal ezelőtt még ivóvíz, iskola, orvosi rendelő nélkül éltek. Jelga járásban a közelgő Újévet (Now Ruz) faültetéssel köszöntötték, mintegy jelképezve az együttműködést a helyi rendőrség és a magyar kontingens között.

1595898647
1595898647
 

Fotó: Dr. Toperczer István alez.