Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Lebeg az F-35B Lightning II

Szöveg: JETfly |  2010. március 19. 8:46

A Lockheed Martin által kifejlesztett és gyártott F-35B Lightning II vadászrepülőgép berepülési tesztprogramjának részeként a napokban hajtotta végre az első, 96 másodpercig tartó, egyhelyben történő lebegését a Maryland állambeli Patuxent River haditengerészeti bázison.

A 41. repülés során végrehajtott lebegés az első lépés afelé, hogy a repülőgép eljusson a helyben, függőlegesen történő leszállás végrehajtásához, ami sarkalatos része a berepülési programnak. A várt eredmények beigazolódni látszódnak, ugyanis a repülőgép függőleges irányú tolóereje tökéletesen megfelel, hogy a repülőgép a lebegés során stabil és irányítható maradjon. A felszállást hagyományos módon hajtották végre, majd a lebegési feladat végrehajtásához felkészülve a repülőgépet megközelítőleg 370 km/h-ra lassították, ezt követően pedig a sebességet körülbelül 110 km/h-ra csökkentették. A felszállópálya fölött a repülőgép sebességét nulla km/h-ra koptatták el, és megkezdték a lebegést kb. 45 méter magasságon.

A pilóta feladata volt még nulla sebességnél a repülőgép irányíthatóságának és stabilitásának az ellenőrzése is. A lebegési teszt befejeztével a pilóta megközelítőleg 130 km/h sebességgel hajtotta végre a leszállási manővert.

1595898647
 

A berepülési program részeként a nap második felében a BF-1 jelzésű prototípus az F-35B rövid úton történő felszállását is végrehajtotta. A felszálló pályára történő kigurulás, valamint a felszállási engedély vétele után, a repülőgép gyorsításba kezdett, majd megközelítőleg 185 km/h-s sebességnél, valamint körülbelül 300 méter nekifutási úthossz megtétele után elemelkedett el a betonról.

A tervek szerint a következő lépésben a repülőgéppel a függőleges leszállást fogják végrehajtani.

A sikeres tesztek után elmondható, hogy a repülőgép megtette azokat az első lépéseket a program során, amelyek eredményeként a repülőgép alkalmassá válik rövid, valamint kiépítetlen felszállópályákon történő fel- és leszállás végrehajtására. Mint ismeretes, az F-35B repülőgépekkel az Egyesült Államok haditengerészete a már kiöregedő AV-8B Harrier II helyből fel-és leszálló repülőgépeit kívánja lecserélni.