Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Õk Európa legveszélyeztetettebb népe”

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. március 19. 8:15

A koszovói szerbek a legveszélyeztetettebb nép jelenleg Európában – jelentette ki Boris Tadic szerb államfő. Az elnök szerint valamelyest javult ugyan a helyzet a volt szerb tartományban a szerbek szabad mozgását illetően, de még messze van a stabiltól, és egyértelműen rosszabb, mint Európa bármely részén, bármely nép esetében.

Annak kapcsán, hogy külföldről sokan a koszovói realitás elfogadását javasolják Szerbiának, Boris Tadic kijelentette: kétfajta realitás létezik Koszovóban. Az egyik az, hogy az albánok nem akarnak a szuverén Szerbiában élni, a másik pedig az, hogy a koszovói szerbek nem akarnak az úgynevezett független Koszovó polgárai lenni.

Kompromisszumos, mindkét fél érdekeit tiszteletben tartó megoldást kell találni erre a helyzetre. Miután a hágai Nemzetközi Bíróság véleményt nyilvánít arról, hogy a koszovói függetlenség egyoldalú kikiáltása a nemzetköz jog megsértése volt-e, vagy sem, Szerbia kész arra, hogy részt vegyen a kompromisszum párbeszéd útján történő kidolgozásában – jelentette ki a szerb elnök.

A hónap végén Szlovéniában tartandó EU-Nyugat-Balkán regionális tanácskozással kapcsolatban Boris Tadic közölte: Szerbia csak akkor lesz ott jelen, ha Koszovó az ENSZ BT 1244-es határozatával összhangban UNMIK-Koszovó néven vesz részt az értekezleten. Ha a tanácskozást Szerbia nélkül tartják meg, senkinek sem lesz joga vádolni bennünket, mivel a részvétellel kapcsolatos elvi álláspontunkat világosan és nyíltan megmondtuk már a kezdet kezdetén, és mindenki számára ismeretes, milyen szabályok alapján lehetséges Szerbia részvétele – tette hozzá az államfő.