Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Máliki erői vezetnek Irakban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. március 19. 8:13

Irakban megőrizte halvány előnyét Núri al-Máliki kormányfő vetélytársával, Ijád Allávi volt miniszterelnökkel szemben, miközben már a végéhez közeledett a március 7-i parlamenti választások szavazatainak kiértékelése. A síita kormányfő Jogállamiság nevű listája a 18 tartományból hétben áll nyerésre, Allávi szektahatárokon átnyúló Iraki Blokkja ötben.

A szavazatok közel 90 százalékának összesítése után csak mintegy 40 ezer voks a különbség köztük. Az utánuk következő két párt: a síita konzervatív Iraki Nemzeti Szövetség és az egyébként szunnita kurdok pártszövetsége a maradék 3-3 tartományban vezet.

A választások óta a legújabb részeredmény közzétételéig már 11 nap telt el, s a késlekedés teret engedett a szavazatok manipulálásáról tett különféle kijelentéseknek, melyeket hivatalos panaszok benyújtása követett.

A választási bizottság még a március 7-e előtt leadott különleges szavazatok (katonák, rendőrök, mentők, stb.) kiértékelésével sem végzett, s továbbra sem tud pontosabbat ígérni, mint hogy “a következő napokban be fogják fejezni a munkát, ha isten is úgy akarja".

Az új kormány megalakításáról várhatóan több héten vagy hónapon keresztül folyik majd az egyeztetés.

Címkékjog