Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Castrónak gyanús Obama mosolya

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. december 15. 9:44

Fidel Castro szerint az amerikai elnök barátságos mosolya mögött Washington baljós szándékai rejlenek Latin-Amerika számára. A venezuelai elnöknek, Hugo Cháveznek írt levelében a volt kubai vezető arra figyelmeztetett, hogy az amerikai birodalom ismét támadásba lendült a térségben.

Bírálta Washingtont a júniusi

hondurasi államcsíny miatt, illetve a Kolumbiával kötött katonai megállapodás miatt, ami nagyobb hozzáférést biztosít az Egyesült Államoknak a dél-amerikai ország katonai támaszpontjaihoz.

“Egyértelműen ezek a birodalom valódi szándékai, ezúttal Barack Obama barátságos mosolya és afroamerikai arca mögé rejtve" – írta Castro a levélben, amiet Chávez felolvasott a regionális szabadkereskedelmi övezet, az ALBA-csoport havannai találkozójának zárónapján.

A 83 éves egykori kubai vezető Obama hivatalba lépésekor még kedvezően nyilatkozott az új amerikai elnökről, intelligensnek, őszintének, bátornak, becsületesnek és jó szándékúnak nevezte. Októberben pozitív döntésnek tartotta, hogy Obamának ítélték oda az idei Nobel-békedíjat. Múlt héten azonban egy interneten megjelent írásában Castro már cinizmussal vádolta meg Obamát, amiért átvette a kitüntetést, miután 30 ezer újabb katona Afganisztánba vezényléséről határozott.

CímkékAfganisztán