Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Célkövetési gyakorlaton a győri „Acélkockák”

Szöveg: Sályi Gergő főtörzsőrmester | Fotó: Miklós Máté főtörzsőrmester |  2021. június 28. 9:56

Gyakorlati fázisához érkezett a Magyar Honvédség Acélkocka Altisztképző Rendszerének légvédelmi rakéta- és tüzér altiszti szakmai tanfolyama Győrben. Az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred bázisán zajló altisztképzés résztvevői valós repüléssel egybekötött célkövetési gyakorláson vettek részt a napokban.

Győr_acélkocka (2)

A civil életből katonának jelentkező leendő őrmesterek Szentendrére, az MH Altiszti Akadémia 11 hónapos képzésére vonultak be, még tavaly augusztusban. A pályakezdő honvédek felkészítése egy 5 hetes alapkiképzéssel kezdődött, amit egy 18 hetes altiszti alaptanfolyam követett az akadémián. Ezek után akik a légvédelmi rakéta és tüzér szakot választották Győrben, a rakétaezrednél folytatták a kiképzést. 

A március óta tartó szakmai tanfolyam első harmadában elméleti foglalkozásokon vettek részt a kiképzendők, ennek során elsősorban légierő haderőnemi, valamint légvédelmi alapismereteket sajátítottak el. A szakmai képzés középső harmadában a leendő rajparancsnokok és rajparancsnok-helyettesek az ezrednél rendszeresített MISTRAL és KUB légvédelmi rakéta rendszerekkel ismerkedtek meg elméletben és gyakorlatban egyaránt.

Győr_acélkocka (3)

A jelenleg is zajló utolsó fázisban pedig a felkészítés résztvevői szakharcászati ismereteket és harcjárművezetői gyakorlatot szereznek, valamint raj- és szakasz-összekovácsolásra is sor kerül, hogy a későbbiek folyamán harctéri körülmények között is önállóan, szakszerűen legyenek képesek a rajparancsnoki munka ellátása.

Június 14-25. között a közeli hatótávolságú MISTRAL légvédelmi rakétarendszer eszközeivel, egy valósrepüléssel egybekötött célkövetési gyakorláson hajtották végre a leendő őrmesterek az ellenséges repülőeszközök követésbevételét, azonosítását és imitált megsemmisítését. E feladathoz nyújtott segítséget az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis egy JAS-39 Gripen vadászgéppel, valamint az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis a Mi-24-es és H145M típusú helikoptereivel.

A felkészítés lassan a végéhez ér, hiszen július elején már záróvizsgán kell számot adniuk elméleti és gyakorlati tudásukról a jövő légvédelmi rakétás altisztjeinek.