Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Chávez leállítaná a líbiai légicsapásokat

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. július 16. 10:21

Ismét bírálta a líbiai katonai beavatkozás miatt az európai országokat Hugo Chávez venezuelai elnök, és fölszólította a NATO-t, hogy állítsa le a légicsapásokat az arab országban. „A líbiai egy hős nemzet. Éljen sokáig Líbia és az ő függetlensége. Veletek vagyunk” – mondta élő tv-beszédben a venezuelai elnök helyi idő szerint július 14-én, csütörtökön.

Helytelen, hogy az európai országok folytatják a líbiai célpontok elleni légicsapásokat – mondta Chávez. Az európaiaknak „ki kellene szállniuk ebből a sakkjátszmából" – jelentette ki. A saját gondjaikkal kellene törődniük; háborúzás helyett inkább az euróövezetet sújtó válság megoldására kellene összpontosítaniuk – mondta.

Annak ismeretében különösen helytelen a líbiai célpontok elleni katonai műveletek folytatása, hogy Kadhafi többször is tűzszünetre hívott föl – jegyezte meg a dél-amerikai ország elnöke. Külön bírálta a „gyilkos bombázásokban" való részvétel miatt Franciaországot, Nagy-Britanniát és Spanyolországot.

Megismételte azt a fölhívását, hogy a nagyhatalmak vegyenek részt a Kadhafi-kormány és a felkelők közötti tárgyalásokban.

Hugo Chávez több mint 12 éve áll Venezuela élén. A közelmúltban rákbetegséget diagnosztizáltak a baloldali populista politikusnál, és ezért hamarosan Brazíliába utazik gyógykezelésre.

CímkékNATO