Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Közvetlen tapasztalatszerzés a levegőben

Szöveg: Annele Apajakari |  2011. július 16. 9:17

Domonkos Miklós ezredes, az MH Pápa Bázisrepülőtér parancsnoka először repült az egyik, ez alkalommal helyi gyakorló repülést végrehajtó Boeing C-17 szállító repülőgép fedélzetén. A repülőútra Keith Boone ezredes, a Nehéz Légiszállító Ezred parancsnoka is elkísérte.

Az ötórás gyakorló repülés során – beleértve az éjjellátó készülékek segítségével, teljes elsötétítésben végrehajtott műveleteket is – Domonkos ezredesnek lehetősége nyílt betekintést nyerni a HAW személyi állománya által végzett napi szintű tevékenységébe.

„A személyes részvétel kiváló lehetőséget teremtett arra, hogy gyakorlati tapasztalatokat szerezzek a repülési profilról, a küldetések előkészítésének és végrehajtásának módjáról.

„Képet alkothattam a bejövetelekről, leszállásról a lehető legrövidebb kifutó hosszon, a rakomány vagy csapatok biztonságos célba juttatásáról és a műveleti terület minél hamarabb történő elhagyásáról" – mondta Domonkos Miklós ezredes.

1595921764
„Kimondottan biztonságos, kényelmes és hasznos tapasztalatnak bizonyult, amely segíti egy komplex rendszer jobb megértését, illetve közelebbi rálátást biztosít a missziók földről történő mindennemű támogatására" – fogalmazott a bázisparancsnok.

A bázisrepülőtér és a HAW közötti szoros együttműködés elengedhetetlen feltétele a küldetések sikeres végrehajtásának.

„Alkalmam nyílt egy merőben más perspektívából, a levegőből ellenőrizni a bázis magyar személyi állománya által végzett munka hatékonyságát és precizitását. Többek között a légiforgalmi irányítókét, a meteorológiai szolgálatét, a tűzoltó szakaszét, az egészségügyi és logisztikai támogatást, sőt a repülőtéri fénytechnika működőképességét is" – nyilatkozta Domonkos ezredes.

„Megható, de egyben örömteli érzés töltött el, miközben madártávlatból vehettem szemügyre Devecser és Kolontár térségét, ahol tavaly ősszel a bázis katonái a Magyar Honvédség más alakulatainak katonáival együtt oly fegyelmezetten és keményen dolgoztak a vörösiszap-katasztrófa okozta károk enyhítésén" – zárta gondolatait a bázisrepülőtér parancsnoka.

Boone ezredes hozzáfűzte: „Úgy tekintek a HAW és a pápai bázis közti kapcsolatra, mint misszióink teljesítésének alapvető és elengedhetetlen feltételére. Vajon mi lehet alkalmasabb módja annak, hogy bázisparancsnok jobban megértse feladatrendszerünket, mint az, hogy velünk repül, és első kézből szerezhet ez irányú tapasztalatokat. Ez egy kivételes lehetőség volt a két katonai szervezet közötti csapatépítésre és rendkívüli örömmel tölt el, hogy Domonkos ezredes időt szentelt arra, hogy csatlakozzon hozzánk erre a gyakorlatra".

A Nehéz Légiszállító Ezred 3 darab Boeing C-17 Globemaster III típusú repülőgéppel biztosít stratégiai légi szállítási kapacitást a Stratégiai Légi szállítási Képesség (SAC) programban résztvevő 12 nemzet számára: Bulgáriának, Észtországnak, Finnországnak, Magyarországnak, Litvániának, Hollandiának, Norvégiának, Lengyelországnak, Romániának, Szlovéniának, Svédországnak és az Amerikai Egyesült Államoknak.

1595921764

 Magyar szöveg: Pelsőci Miklós főhadnagy

 Fotó: HAW arhív