Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Civil áldozatok egy katonai akcióban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. szeptember 15. 12:14

Nyolc civil, köztük két nő és két gyermek halt meg egy iraki-amerikai közös katonai akcióban a Bagdadtól 60 kilométerrel nyugatra fekvő Fallúdzsában szerdán – közölték a helyi hatóságok. A két nőn és két gyereken kívül a többi áldozat a néhai Szaddám Huszein diktátor hadseregének volt ezredese és az ő három rokona – mondta a város rendőrfőnöke.

Az amerikai hadsereg is megerősítette, hogy történt egy „incidens" Fallúdzsában, a szunnita lázadók régi erődítményében szerda reggel, de ők csak egy halottról tudnak. Az ügyben vizsgálat indult. Az iraki rendőrség jelentése szerint az áldozatok egy lövöldözésbe torkolló rajtaütés során vesztették életüket, amelyet az iraki-amerikai szövetségesek terroristagyanús személyek házai ellen indítottak hajnalban Fallúdzsa központjában. A halálos áldozatok mellett az akcióban négyen megsérültek.

A rendőrfőnök szerint a fallúdzsai kórházba eddig négy férfi holttestét szállították be az amerikai csapatok, ami már eleve ellentmond az egy halottról szóló amerikai bejelentésnek.

A harcoló amerikai csapatok augusztus 31-ével kivonultak Irakból. Az országban maradt egységek a helyi biztonsági erők létrehozására összpontosítanak, de harcolhatnak is, ha támadás éri őket, vagy ha az iraki csapatok a segítségüket kérik.

Címkékvizsga