Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Merénylők robbantottak Bahreinben

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. szeptember 15. 13:01

Robbantásos merényleteket követtek el rendőrtisztek ellen Bahrein fővárosa, Manama közelében kedden – közölte az ország rendőrfőnöke. Manamától délre, Hamad város egyik parkolójában ismeretlenek négy autóra szereltek pokolgépeket. Személyi sérülés nem történt, de a robbanások következtében az autók megrongálódtak.

Ez volt az első ilyen jellegű terrortámadás azóta, hogy a szunniták által uralt hatóságok augusztusban akciókba kezdtek a síita ellenzéki ismert tagjai ellen. Egyben jelzi, hogy erősödik a szembenállás a két tábor között az október 23-ra kitűzött parlamenti választások közeledtével.

A bahreini biztonsági erők kedden arról is beszámoltak, hogy sikerült meghiúsítaniuk egy merényletsorozatot, amelyet szeptember 8-án hajtottak volna végre az ország tíz „kulcsfontosságú helyén". Két embert őrizetbe vettek a merényletek megszervezésének és előkészítésének vádjával.

A szunnita vezetők által irányított monarchia lakosságának többsége síita, és arra panaszkodik, hogy hátrányos megkülönböztetés éri a munkavállalás és a szolgáltatások terén. A kormány tagadja, hogy ilyesmi létezne. A síita vezetők tömeges letartóztatása miatt olykor erőszakba torkollott a tiltakozás a múlt hónapban.

Bahreinben állomásozik az amerikai 5. flotta, s ennek támaszpontján kötnek ki a térségben küldetésen járó amerikai hadihajók. Mintegy ötezer amerikai – többségükben katona – él az országban, amelyet 2002 óta az Egyesült Államok egyik jelentős, NATO-n kívüli szövetségese.