Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Clinton 2 milliárd dollár katonai támogatást ígért Pakisztánnak

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. október 24. 20:43

Az Egyesült Államok 2 milliárd dollárnyi katonai támogatást fog nyújtani Pakisztánnak – jelentette be pénteken Washingtonban Hillary Clinton amerikai külügyminiszter.

A szélsőséges csoportok elleni harc támogatására szánt, 2012 és 2016 között folyósítandó katonai segélyt még jóvá kell hagynia a szövetségi törvényhozásnak. Az Egyesült Államok tavaly 7,5 milliárd dollár polgári célú támogatást hagyott jóvá Pakisztán számára, amelyet a többi között iskolák és infrastrukturális beruházások felépítésére lehet felhasználni.

Megfigyelők szerint a Pakisztánnak nyújtandó katonai támogatás rosszallást fog kiváltani a rivális Indiában. Új-Delhiben máris lehűtötte az Barack Obama november elejére tervezett látogatásával kapcsolatos várakozásokat az, hogy amerikai elnök szerdán bejelentette: 2011-ben Iszlámábádba is ellátogat és hogy washingtoni látogatásra hívta meg Aszif Ali Zardari pakisztáni elnököt.

Pakisztán a 2001. szeptember 11-i terrortámadás után hivatalosan megszűntette az afganisztáni tálibok támogatását, tavaly pedig offenzívát indított a belföldi iszlamista szélsőségesek ellen.

Hivatalos amerikai vizsgálatok nemrégiben arra a megállapításra jutottak, hogy a pakisztáni vezetés belföldön kerüli a harcot a militánsok ellen, Afganisztánban pedig nem működik együtt kellőképpen a koalícióval a tálibok ellen, mert a NATO vezette koalíció kivonulás után is fenn akarja tartani befolyását a szomszédos országban.