Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Clinton: Obamát nem fogja befolyásolni a Nobel-békedíj

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. október 13. 8:48

Hillary Clinton amerikai külügyminiszter szerint Barack Obama elnököt nem fogja befolyásolni az afganisztáni stratégia kialakításában, az esetleges további csapaterősítésről szóló döntésben az, hogy elnyerte a Nobel-békedíjat.

Clinton az NBC televíziónak hétfőn kijelentette: a rangos díjjal azt a szemléletmódot tüntették ki, ahogyan Obama elképzeli Amerika globális szerepét. Az elnök szerinte helyreállítja az Egyesült Államok tekintélyét és tiszteletét.

Afganisztán kapcsán kijelentette: Obama nem a Nobel-békedíj alapján mérlegeli a következő lépéseket, “az elnök minden döntését a tények alapján hozza meg". Úgy fogalmazott, Obamának nehéz döntéseket kell hoznia Afganisztán ügyében, de ezeket nem fogja befolyásolni a neki adományozott Nobel-békedíj.

Az amerikai diplomácia irányítója utalt rá: némelyek gyors csapatkivonást követelnek, mások, éppen ellenkezőleg, jelentős csapaterősítést sürgetnek. Szerinte egyik szélsőséges alternatíva sem következik a helyzetből, a kormány viszont ez utóbbi alapján fog határozni stratégiájáról.

Obama Nobel-békedíjának időzítését sok amerikai megfigyelő megkérdőjelezte, egyebek mellett azon az alapon, hogy az amerikai elnököt éppen akkor tüntették ki, amikor az az afganisztáni csapaterősítést mérlegeli.

“Nobel a semmiért" – ez a címe a The Washington Times napilap szerkesztőségi cikkének, amely szerint Obama olyannyira nem tud felmutatni eredményeket, hogy az elismerés csak meggyöngíti helyzetét.

A USA Today hétfői szerkesztőségi cikkében úgy fogalmazott, a Nobel-díj kötelez. Az újság szerint a Nobel-bizottság Obama esetében nyilvánvalóan nem kézzelfogható eredményeket díjazott, az elnök eredményességét jövőbeni sikerei és kudarcai alapján fogják megítélni.