Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Csád: messze még a megoldás

Szöveg: Szűcs László |  2008. május 27. 20:08

Az Európai Unió védelmi miniszterei szerint, több helikopterre van szükség a csádi békefenntartó műveletek sikeres végrehajtásához. Minderről hét eleji, brüsszeli értekezletükön döntöttek. A honvedelem.hu által megkérdezett biztonságpolitikai szakértő ugyanakkor úgy látja, hogy a haditechnikai eszközök mellett több katona is kellene a konfliktus megoldásához.

A csádi Európai Uniós békefenntartó misszió feladata a szudáni Dárfúrban kialakult helyzettel összefüggésben a csádi és közép-afrikai köztársaságbeli válság kezelése. Erre az EU által felállított békefenntartó kontingens idén január 1-től kapott 12 hónapos mandátumot.

1595876745
Búr Gábor, az ELTE Új- és Jelenkori Egyetemes Történeti Tanszékének docense, biztonságpolitikai szakértő szerint a helyzet korábbi kezelését megkísérlő, ám csúfos kudarcot valló Afrikai Uniós haderőt felváltó EU békefenntartók feladata cseppet sem egyszerű. Bár a korábbi hétezer helyett pillanatnyilag – legalábbis „papíron" – 27 ezer katona tevékenykedik az afrikai országban, több kéksapkásra lenne szükség. Erre azonban kevés az esély, mivel az Európai Uniós tagállamok nem kívánnak újabb felajánlásokat tenni. Bár néhány ázsiai országból – például Indiából, vagy Bangladesből – érkezhetnének katonák a misszióba, jelenlétüket sem Csád, sem pedig Szudán nem nézné jó szemmel.

– Az európaiakra viszont mindenképpen szükség van, mert a világnak ezen a táján az amerikai katonákat egyáltalán nem látják szívesen. Õk csak még jobban elmérgesítenék az amúgy sem egyszerű helyzetet – fogalmazott a biztonságpolitikai szakértő, aki szerint nem meglepő, hogy a csádi misszióban a franciák vállaltak vezető szerepet. Csád ugyanis 1960-as függetlenné válásáig francia gyarmat volt, s Franciaország a mai napig „nagy testvérként" figyeli a korábban fennhatósága alatt álló területet. Éppen ezért az sem véletlen, hogy a térség szakértői ma egyöntetűen úgy vélik, hogy Csádban a mai napig nem történhet úgy semmi, hogy arra a franciák áldásukat ne adnák.

Ugyanakkor Búr Gábor szerint éppen eme helyzetet enyhítendő kapta a csádi misszió vezetését egy ír tábornok. Vagyis

1595876745
ezzel a gesztussal sikerült elejét venni azoknak a véleményeknek, amelyek szerint az EU békefenntartó missziója nem más, mint egy bújtatott francia katonai segítségnyújtás.

Az ELTE-n dolgozó biztonságpolitikai szakértő úgy látja, nagyon messze még a megoldás. Hiszen Csádot az elmúlt évek során Szudánból érkezett menekültek százezrei özönlöttek el. Az ENSZ óvatos becslései szerint is több mint 230 ezer szudáni és mintegy 12 ezer csádi – belső – menekült tengődik menekülttáborokban az ország keleti részén. A nyugat-szudáni Dárfúr tartományból pedig Kelet-Csádba átgyűrűző etnikai konfliktus és a helyi kormányellenes felkelés akadályozza a hontalanok segélyekkel való ellátását.

Mint ismert, a januárban mandátumot kapott békefenntartó alakulatok telepítése február közepén kezdődött meg. A misszióba a legtöbb katonát Franciaország delegálta, de Írország és Lengyelország is több száz békefenntartót küldött a térségbe. Az EU csádi missziójában egyébként összesen 14 tagország vesz részt, köztük Magyarország is. Hazánk hat katonával segíti a missziót.