Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Magyar nemzeti nap Szarajevóban

Szöveg: honvedelem.hu |  2008. május 27. 17:36

A Szarajevóban szolgáló MH EUFOR kontingens május 24-én tartotta meg a magyar honvédelem napját. És ezzel egyidejűleg magyar nemzeti napot rendeztek a Butmir táborban.

A bosznia-hercegovinai Szarajevóban szolgáló Többnemzetiségű Zászlóaljnál – amelynek része a magyar kontingens és az ezt biztosító nemzeti támogató elemmel (NSE)- már hagyománnyá, hogy a különböző országok katonái nemzeti napot tartanak. A rendezvénynek az a céélja, hogy megismertessék egymással kultúráikat, szokásaikat valamint a nemzetek összekovácsolódását is elősegítik az ilyen rendezvények.

Az ünnepi sorakozót követően állófogadáson vett részt Horváth Zoltán misszióvezető, Szabó Ákos alezredes a Magyar Köztársaság Bosznia-Hercegovinába akkreditált véderő-, katonai és légügyi attaséja, Marco Ferraris ezredes IAD főnöke, Joaquin Penuelas alezredes a többnemzeti zászlóalj, zászlóaljparancsnoka valamint Smodics György alezredes a Magyar Rendőri kontingens parancsnoka.

 Délelőtt folyamán különböző sport vetélkedőket rendeztek, mialatt a bográcsokban már készültek a magyar nemzeti ételek, vagy a babgulyás, sertés- és marhapörkölt. Az ebédet magyar népviseletben öltözött katonák szervírozták a vendégek részére.
A program további folytatásában a délutánt a Pergő Rozmaring néptánc csoport színesítette.

1595876745