Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Történeti emlékhely lehet a Mészeg-hegy és környéke

Szöveg: Feith László |  2008. május 27. 16:29

A Pákozd melletti Mészeg-hegyen immár teljes pompájában ragyog a magyar békefenntartók emlékműve, melynek alapkövét három évvel ezelőtt helyezték el.

Tavaly – az első ütemben – elkészült a hősi halottak neveit tartalmazó csiszolt fekete gránittömb, mára pedig az alkotás elnyerte végső formáját, köszönhetően a széleskörű összefogásnak.

Felavatására, a magyar békefenntartók napja alkalmából szervezett ceremónián, május 27-én került sor; az eseményen – mások mellett – megjelent dr. Vadai Ágnes, a Honvédelmi Minisztérium államtitkára, Tömböl László mérnök altábornagy, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka, Juhász István vezérőrnagy, a HM hadműveleti és kiképzési főosztály vezetője, Palásti Ferenc mérnök dandártábornok, a Köztársasági Elnöki Hivatal katonai főosztálynak vezetője, továbbá Warvasovszky Tihamér, Székesfehérvár polgármestere is.

1595876743
Ünnepi beszédében Vadai Ágnes a magyar békefenntartás jelentősebb állomásait idézte fel a kezdetektől (az 1897-es krétai szerepvállalástól) napjainkig. Katonáink jelenleg három földrészen 13 országban teljesítenek szolgálatot, hozzájárulva ezzel a nemzetközi bizalom és biztonság erősödéséhez. Részvételünk kiemelkedő jelentőségű a boszniai, a koszovói, valamint a ciprusi válság rendezésében, de ott vagyunk Irakban és Afganisztánban is.

– A nemzetközi békefenntartás, a válságkezelés a Magyar Honvédség fontos feladata lett, s ezen a területen sikeressé vált. Érett, felkészült, a veszélyeket is vállaló, számos missziót megjárt állománnyal rendelkezünk. Számítunk rájuk. De számítunk azokra is, akik már nem tartoznak az aktív állományhoz. Tudásuk, tapasztalatuk nem nélkülözhető – mutatott rá Vadai Ágnes.

Az államtitkár asszony után Warvasovszky Tihamér beszélt a pákozdi katonai emlékhely létrejöttének körülményeiről, illetve a 2002 óta íródó történetéről. Elmondta: a most felavatandó emlékmű méltó módon egészíti ki az 1848/49-es forradalom és szabadságharc eseményeit bemutató kiállítást, valamint a Don-kanyarnál 1943-ban elesettek tiszteletére emelt kápolnát; szavai szerint Hajagos Károly alkotása teszi teljessé a magyar katonák helytállása előtti tisztelgést.

– Az emlékhely koncepciójának kidolgozásán és megvalósításán a Honvédség és Társadalom Baráti Kör tíz esztendővel ezelőtt kezdett dolgozni. Ezért is szolgál nagy örömünkre a Nemzeti Emlékhely- Kegyeleti Bizottság közelmúltban tett bejelentése, melynek értelmében a Pákozdi Katonai Emlékhelyet a történeti emlékhelyek sorába javasolja – hangsúlyozta a polgármester. Az ügyben a végső szót az Országgyűlés mondja ki; egy esetleges pozitív döntés nyomán akár külön költségvetési támogatásban is részesülhet a terület. Ha viszont a honatyák megszavazzák a kulturális örökségvédelmi törvény módosítását is, akkor a pénz már automatikusan járna az új státusszal.

1595876744
 

A beszédeket követően Vadai Ágnes, Tömböl László, Juhász István, illetve Warvasovszky Tihamér közösen felavatta a békefenntartók emlékművét, majd a talapzatnál több szervezet és intézmény képviselője, valamint a békefenntartó műveletek során elhunyt katonák hozzátartozói helyezték el az emlékezés virágait.

1595876744
 

1595876744
 

Fotó: Galovtsik Gábor