Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Csapatösszevonás Oroszországban?

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2007. december 6. 19:31

Oroszország adott esetben csapatösszevonást hajthat végre nyugati határán az európai hagyományos fegyverzetekről szóló szerződés (CFE) alkalmazásának december 12-i hatállyal történő orosz felfüggesztése után – jelentette ki csütörtökön Konsztantyin Koszacsov, a távozó orosz parlament alsóháza külügyi bizottságának elnöke.

„A jövőben lehetséges lesz, – mert senki nem zárja ki, hogy az események a legborúsabb forgatókönyv szerint alakulnak -, hogy esetleg felülvizsgáljuk a fegyverzetek bizonyos szintjeit" – mondta Koszacsov a csütörtökön megtartott moszkvai sajtóértekezletén. Hozzátette azonban, hogy a közeljövőben semmilyen csapatösszevonást nem terveznek. „Ismétlem, az orosz hadseregtől kapott magyarázatok szerint ez nem valamiféle azonnali cél" – mondta.

Oroszország kész lesz a párbeszédre az európai hagyományos haderők és fegyverzet korlátozásáról szóló szerződés (CFE) életképességének helyreállításáról azt követően, hogy december 12-én életbe lép a Moszkva által a szerződésre meghirdetett moratórium – jelentette ki csütörtökön Moszkvában Anatolij Antonov, az orosz külügyminisztérium európai biztonsági és leszerelési osztályának igazgatója.

Antonov az is közölte, hogy Oroszország december 15-től nem tájékoztatja a NATO államait saját hagyományos erőiről. Leszögezte: Oroszország ragaszkodik ahhoz, hogy a NATO fegyverzetének megengedett szintjét befagyasszák, bár régen időszerű lenne csökkentésükről beszélni.

CímkékNATOvizsga