Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Csapatzászlót kapott az MH KIAK

Szöveg: Szabóné Szabó Andrea alezredes |  2009. október 22. 12:10

Dr. Sólyom László, a Magyar Köztársaság elnöke, csapatzászlót és köztársasági elnöki zászlószalagot adományozott az MH Katonai Igazgatási és Adatfeldolgozó Központnak. A csapatzászlót Dr. József Péter, HM jogi szakállamtitkár adta át az államfő nevében október 21-én Ipcsics József ezredesnek, a Központ parancsnokának.

A zászlószalagot Palásti Ferenc dandártábornok a Köztársasági Elnöki Hivatal katonai főosztályvezetője kötötte fel a csapatzászlóra, melyet a HM Tábori Lelkészi szolgálatok jelen lévő vezetői, képviselői áldottak, illetve szenteltek meg.
Ünnepi köszöntőjében Dr. József Péter méltatta a csapatzászló-adományozás, mint az egyik legnemesebb katonai hagyomány jelentőségét. Hangsúlyozta, hogy a csapatzászló a múlt, jelen és jövő egységének szimbóluma: a múlt emlékei előtt tisztelegve fejezi ki egy közösség összetartozását, a szakmai és emberi kötelékeket, de kötelezi is a szervezet minden egyes tagját jövőbeni feladatainak lelkiismeretes teljesítésére és e kötelékek elmélyítésére, ápolására.

1595892654

A Központ feladatainak és tevékenységeinek felsorolása kapcsán a szakállamtitkár elmondta: „Az MH KIAK – a Magyar Honvédség adatbankja. E feladatkörükben talán a leggazdagabb kapcsolatrendszerrel rendelkező katonai szervezet az Önöké: együttműködnek központi hivatalokkal, minisztériumokkal, országos hatáskörű szervekkel, a rendvédelmi szervek adatszolgáltatóival, valamint a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum Hadtörténelmi Levéltárával és Irattárával. És – természetszerűleg – az MH KIAK kapcsolatban áll a Magyar Honvédség valamennyi szervezetével: adatszolgáltatásával részese a vezetői döntések előkészítésének. Adatokkal, megannyi nemzetközi és hazai jogszabály befolyásolta szenzitív információkkal dolgoznak: kiválóan."

A 42 éves múlttal rendelkező Központ zászlóadományozási ünnepsége több

1595892654
szempontból is nagy jelentőséggel bírt: Magyarország és a Magyar Honvédség NATO-hoz történő csatlakozásának tízedik, az önkéntes haderő létrejöttének ötödik évfordulóján, valamint nemzeti ünnepünk „előestéjén" kapta meg a szervezet identitását kifejező zászlót és köztársasági elnöki zászlószalagot. Dr. József Péter beszédében kiemelte: „A honvédek feladata a haza szolgálata. Ez volt 1848-ban és ez volt 1956-ban is. A haza védelme és a honvédelem eszméje a XXI. században is üzenetértékű: ma is szükség van hazafiakra, áldozatvállalásra, áldozatkészségre, elhivatottságra és szakmai elkötelezettségre – kinek-kinek a saját területén, a maga szakmai eszközeivel és szaktudásával."
1595892654

Ipcsics József ezredes válaszbeszédében megköszönte a Központ munkájának elismerését. Elmondta, hogy noha az MH KIAK nem csapatrendeltetésű katonai szervezet, de csapatzászló a teljes személyi állomány számára „ a történelem során a magyarság fennmaradásáért vívott csatákat, az elesett katonák emlékét, az általuk képviselt értékeket, eszméket szimbolizálja. Az összetartozás és a haza védelme iránti feltétlen elkötelezettség jelképe. A zászló, mindaz, ami a katona számára érték: haza, család, hűség, becsület és a csapat maga."

Az adományozási ceremónia megható pillanatai voltak, mikor mind Dr. József Péter, mind pedig a Központ jelenlegi parancsnoka köszöntötte és méltatta az MH KIAK egykori parancsnokát, Magócsi Zoltán nyá. ezredest.
Az ünnepi állománygyűlést állófogadás követte, ahol Katona Károly mk. dandártábornok, a HM Személyzeti Főosztály vezetője mondott pohárköszöntőt.

1595892654
 

1595892655
1595892655
 

1595892655
 

Fotó: Dévényi Veronika