Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Cseh Gripenek őriznék Izland légterét

Szöveg: honvedelem.hu / jetfly.hu |  2012. április 27. 8:23

A cseh Právo napilap a közelmúltban arról számolt be, hogy 2014 végén a cseh Gripenek őrizhetnék Izland légterét, feltéve, ha erre az ország vezetése is áldását adja. Mivel Izland nem rendelkezik saját légierővel, így légterének védelmét a NATO látja el. A NATO a közelmúltban kérte fel Csehországot, hogy 2014 végén, három héten keresztül őrködjenek Izland egén.

A cseh hadsereg és a védelmi minisztérium elfogadja a NATO felkérését, a kormány döntésére azonban még várni kell. Az izlandi misszió kiváló felkészülési lehetőség a NATO pilótái számára, hiszen alkalom nyílik a megszokottól teljes mértékben eltérő környezetben való feladatteljesítésre.

A külföldi szerepvállalás már nem újdonság a cseh pilóták számára: három évvel ezelőtt a cseh Gripenek védték a Baltikum légterét. A 2009. május elejétől augusztus végéig tartó, négy hónapos küldetést a caslavi légibázis 211. Harcászati Századának 75 fős kontingense látta el.

A cseh légierő idén ismét kiveszi részét a balti államok légterének védelméből, hiszen szeptembertől négy cseh Gripen adja majd a készültséget a térségben. Az újabb balti misszió költsége közel 100 millió korona, melynek egyötöd részét Litvánia biztosítja üzemanyag és egyéb ellátás (például étel) formájában, a kiadások fennmaradó részét (személyzet fizetése, logisztika) pedig Csehország állja.

A Baltikum légterét jelenleg a német légierő F–4F gépei felügyelik.

A három balti állam légterének védelmére szervezett NATO misszió 2004 márciusában vette kezdetét, amikor Észtország, Lettország és Litvánia csatlakozott az észak-atlanti szervezethez. Azóta a NATO tagállamok körülbelül 4 hónapos váltásokban folyamatosan biztosítják a készültséget a térségben, mivel ez a három ország egyelőre nem rendelkezik a feladatra alkalmas légierővel.

1595934930