Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Csehország – Tovább csökkentik a hadsereg létszámát

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. július 10. 8:39

Pénzhiány miatt tovább csökkentik a cseh hadsereg létszámát. 2014-től kezdve a hadseregnek legfeljebb 23 ezer katonája és alkalmazottja lesz, ami azt jelenti, hogy a következő másfél évben több mint 500 katonának távoznia kell a fegyveres erőktől – írta a Lidové Noviny című cseh konzervatív napilap hétfőn.

„Ami a költségeket illeti, azzal számolunk, hogy az optimális szerkezet az lenne, ha 50 százalék menne a bérekre, 30 százalék a működésre és 20 százalék a beruházásokra" – mondta Petr Pavel, az új vezérkari főnök a lapnak.

Az újság szerint a tervezett intézkedésekkel a cseh hadsereg szeretné elkerülni, hogy a szlovák hadsereg helyzetébe jusson, ahol már a költségvetés 82 százaléka megy el a bérekre, és így gyakorlatilag semmi másra nincs pénz.

A cseh hadsereg a közeljövőben megszünteti a légvédelem és a gyalogság közös parancsnokságát, s átszervezik a helyőrségeket is. „Egy 600 tagú zászlóaljnak a jövőben 300 katonája lesz. Mozgósítás idején a hiányzó 300-at az aktív tartalékosokból állítjuk össze" – magyarázta Pavel. Míg a hivatásos katonák száma csökkenni fog, a tartalékosoké a jelenlegi 1150-ről 3500-ra emelkedne.

Az új struktúráról néhány héten belül születik végleges döntés, és nem kizárt, hogy csökkentik a hadsereg kapacitását. „A másik lehetőség, hogy meghagyunk minden képességet, de néhányra nem lesz pénzünk" – jegyezte meg a vezérkari főnök.

A Lidové Noviny szerint a cseh hadseregnek jelenleg 18 220 hivatásos katonája, 4100 polgári alkalmazottja van, a katonai rendőrök száma pedig 1200.