Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Csökken a német hadsereg létszáma?

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. május 19. 10:40

Kisebb, „olcsóbb” és korszerűbb hadsereget tervez az új német védelmi miniszter. Thomas de Maiziere – aki március elején vette át a tárca irányítását a doktori disszertációjával kapcsolatos plágiumbotránya miatt lemondani kényszerült Karl-Theodor zu Guttenberg helyett – május 18-án, szerdán ismertette a haderőreform fő elemeit. Ezek lényege, hogy a hadsereg létszámát a jelenlegi 220 ezerről 175-185 ezerre csökkentik, és mintegy 20 ezerrel csökken a hadsereg kötelékében dolgozó polgári alkalmazottak száma is.

A védelmi miniszter „olcsóbb" hadsereget ígért, de hangsúlyozta, hogy a költségmegtakarítás nem mehet a biztonság, illetve a képességek rovására.

Thomas de Maiziere – aki korábban a Merkel-kormány belügyminisztere volt és a kancellár egyik legfőbb bizalmasának számít – tulajdonképpen a haderőreform második szakaszát hirdette meg. Az első még az előd, Karl-Theodor zu Guttenberg nevéhez fűződik, és annak középpontjában a fokozatosan 6 hónapra csökkentett általános hadkötelezettség 2011. júliús 1-jei hatállyal történő megszüntetése állt. Guttenberg ugyancsak kisebb és költségtakarékosabb haderőt ígért, e célok végrehajtása azonban az utódra vár.

Az általános hadkötelezettséget a hivatásos haderő váltja fel, amit kiegészít egy 12-től 23 hónapig terjedő, önkéntes katonai szolgálat.

Thomas de Maiziere szerint a végső cél a mintegy 170 ezer fős hadsereg, ami még körülbelül 5000 önkéntessel bővülne. „Nagy érdeklődés" esetén ugyanakkor ez a szám növekedhet.

Az ország biztonságának garantálását a védelmi miniszter a legfőbb prioritásnak nevezte. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a biztonságnak megfizethetőnek kell lennie, azaz ésszerű gazdálkodásra van szükség. A tervezett megtakarításokkal kapcsolatban Thomas de Maiziere konkrét számot nem említett, kiszivárgott azonban, hogy az elődje által 2014-ig tervezett, mintegy 8 milliárd eurós spórolást túlzottnak tartja, ami árthat az ország biztonsági érdekeinek.

Értésülések szerint a miniszter azt tervezi, hogy az országban az év végéig több katonai létesítményt bezárnak, a konkrét számot ezzel kapcsolatban később közlik.

Thomas de Maiziere a hadsereg feladatai között első helyen az ország biztonságának szavatolását említette. A többi között utalt a légtér- és a tengeri határok védelmére, esetleges túszejtő akciók elleni fellépésre, valamint a természeti katasztrófák következményeinek elhárításában való közreműködésre.

A miniszter hasonlóan fontosnak nevezte a szövetségesi kötelezettségek teljesítését a NATO-ban, és utalt a különböző békefenntartó, illetve humanitárius missziókban való részvételre is. A külföldi bevetésben alkalmazható katonák számát 10 ezerben határozták meg. Afganisztánban egyébként jelenleg több mint 4000 Bundeswehr-katona teljesít szolgálatot.