Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Csökkent a polgári áldozatok száma Afganisztánban

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. április 23. 9:21

Jelentősen csökkent az elmúlt egy évben Afganisztánban az összecsapások ártatlan polgári áldozatainak száma – közölte brüsszeli sajtótájékoztatóján James Appathurai NATO-szóvivő. Az idei év első három hónapjában 39 százalékkal kevesebb ártatlan polgári lakos halt meg a harcokban, mint 2008 januárja és márciusa között.

Az idei adatok szerint a polgári áldozatok 19 százaléka a nemzetközi erők, 81 százaléka a tálibok és más lázadók harci cselekményei miatt vesztette életét. A csökkenés Appathurai szerint a nemzetközi erők óvatosabb hozzáállásának, valamint a nemzetközi és az afgán kormányerők műveletei jobb összehangolásnak köszönhető.

A szóvivő elmondta, hogy a nyár közepére létrehoznak Afganisztánban mintegy három tucat koordinációs központot, amely az augusztus 20-ra tervezett afgán elnökválasztásra való felkészülés során és annak lebonyolítása alatt az afgán szervek és a nemzetközi erők közötti összehangoló tevékenységet folytatja majd.

A NATO négy zászlóaljjal egészíti ki a választások idejére az általa vezetett, jelenleg kevesebb, mint 60 ezer fős afganisztáni erőket.