Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Dallamok, pofonok, kerekek

Szöveg: Nehéz Attila |  2011. június 8. 15:40

A debreceni MH 5. Bocskai István Lövészdandár június 7-én nyílt napot tartott, amelyen óvodás és általános iskolás csoportok, illetve kísérőik tekinthettek meg különböző bemutatókat a Kossuth-laktanyában. A rendezvény célja az volt, hogy felmérje a katonaélet iránt érdeklődő intézmények nevelőinek igényét, s így egy adott napon a csoportok együtt látogassanak el az alakulathoz. A hagyományteremtő kezdeményezés segítségével a tervek szerint évente kétszer minden óvodás és iskolás előtt nyitva áll majd a Kossuth laktanya kapuja.

Délelőtt a Tócóskerti- és a Thaly Kálmán utcai Óvoda egy-egy csoportja, szülők és óvónők, illetve újságírók kezdték a vizitálást. Szerencséjük volt belelesni a helyőrségi zenekar próbájába: a Pál István százados vezette katonazenekar a hónap végén kezdődő Nemzetközi Katonazenekari Fesztiválra gyakorolt néhány látványos koreográfiát. A hivatalos program a csapatmúzeumban kezdődött, ahol Máté Gyula tárlatvezető izgalmas és színes kalauzolása mellett a srácok nagyon ügyesen válaszoltak a feltett kérdésekre. Ezt követően a felderítők közelharc-bemutatóját csodálták és tapsolták meg, innen pedig a járművek felé vezetett az útjuk. A legnagyobb sikert ezúttal a BTR aratta, de a terepjáró és a teherautó sem maradt üresen.

A kisebbek távozása után nem sokkal érkeztek a Szoboszlói és Ibolya úti, illetve a Karácsony Sándor és a Kinizsi Pál Általános Iskola diákjai és tanárai. A népes társaság ellepte a múzeumot, próbára téve a tárlatvezetőt. A kiállítás megtekintése, majd a frissítők elfogyasztása után ezúttal is az alakulótér volt a következő állomás, ahol a felderítők egymás ellen mutatták be a közelharc különböző technikáit, majd nézők és szereplők egy közös fotó kedvéért csoportba rendeződtek. A program végére ismét a járművek felfedezése maradt, s a vendégek lelkesen éltek is a dandár által biztosított valamennyi lehetőséggel.

 
 
 
 



 Fotó: A szerző felvételei