Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Damaszkusz bocsánatot kért a török gép lelövéséért

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. június 23. 20:23

A BBC brit médiakonszern figyelőszolgálata a török hírügynökségre hivatkozva június 22-én, pénteken azt jelentette, hogy Damaszkusz bocsánatot kért a török harci repülőgép lelövéséért.

Az Anatolia török hírügynökség pedig arról számolt be: Recep Tayyip Erdogan kormányfő szerint Szíria elismerte a török repülőgép lelövését a Földközi-tenger fölött, és bocsánatot kért. Damaszkusz szomorúságát fejezte ki és arra hivatkozott, hogy tévedés történt.

Az állami televízió szerint a mentőegységek a két pilóta nyomára bukkantak, de még nem találták meg őket.

Szíria beismerte, hogy lelőtte a török harci repülőt

Damaszkusz beismerte, hogy a szíriai légierő lőtte le a péntek délben a Földközi-tenger fölött, a szíriai partoknál eltűnt török vadászgépet.

A török harci repülőgép szíriai területi vizek fölött haladt – közölte a szíriai hadsereg.

„A légvédelem szembeszállt egy célponttal, amely péntek délben behatolt a szíriai légtérbe területi vizeink fölött, és lelőtte. Kiderült, hogy egy török katonai repülőgépről van szó" – áll a katonaság által kiadott közleményben, amelyet a szíriai állami média ismertetett.

A két ország egymás szövetségese volt 2011 márciusáig, a Bassár el-Aszad szíriai elnök elleni népfelkelés kirobbanásáig. Azóta Ankara a szíriai rezsim egyik legélesebb bírálója.

Előzőleg a török kormány közölte: Szíria lőtte le a török vadászgépet, és Ankara megteszi a „szükséges lépéseket".

A török légierő F4-Phantom típusú vadászgépe péntek délben tűnt el a radarokról a Szíriával szomszédos törökországi Hatay tartománytól délnyugatra, 15 kilométerre Lattakia szíriai kikötővárostól. Nem lehet tudni, milyen feladatot teljesített a repülőgép, amely szemtanúk szerint nagyon alacsonyan repült. Törökországot korábban megvádolták azzal, hogy légi felderítéssel segíti az Aszad elnök hatalmának megdöntéséért harcoló szíriai felkelőket.