Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Dinamit és karabély a padláson

Szöveg: Szűcs László |  2010. június 21. 12:38

A 24. héten, azaz június 14–20-a között 51 bejelentés érkezett az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred ügyeletére. A szakembereknek ezek közül 12 esetben soron kívül kellett intézkedniük, mivel az előkerült robbanószerkezetek közvetlenül emberéletet veszélyeztettek.

Hadházi Edina szakaszvezető, az alakulat felderítő részlegének munkatársa a honvedelem.hu érdeklődésére elmondta azt is, hogy a tűzszerészek idén eddig összesen 989 bejelentést kaptak.

Június 14-én a Fejér megyei Dinnyésről kapták a hívást a Magyar Honvédség tűzszerészei, hogy a vasútállomás közelében zajló pálya felújítási munkálatok során második világháborús robbanószerkezet került elő. A Szalai Attila zászlós vezetésével helyszínre küldött járőr megállapította, hogy a munkások egy 82 milliméteres, szovjet gyártmányú aknavetőgránátot találtak. A veszélyes szerkezetet a tűzszerészek a közelben kijelölt helyen semmisítették meg.

Június 15-én Pécsett akadt dolguk a tűzszerészeknek. A Hegyalja utcában található egyik családi ház padlásán ugyanis robbanószerkezetek és világháborús karabélyokat találtak a tulajdonosok. A Sulykovszki Róbert főtörzsőrmester vezette járőr összesen öt darab dinamit rudat – a hozzá tartozó gyújtózsinórral és gyutaccsal –, valamint három darab Steyr karabélyt talált a helyszínen, amelyeket a központi gyűjtőbe szállított. Azt sajnos a házban lakók közül senki nem tudta megmondani, hogy a veszélyes eszközök, hogyan kerültek a tetőtérbe.

Június 17-én a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Ongán, a Rákóczi utcában, a levonult árvíz utáni tereprendezés során bukkantak egy 81 milliméteres, német gyártmányú aknavetőgránátra a munkások. A veszélyes, második világháborús szerkezetet a Lakatos Sándor törzsőrmester vezette járőr a közelben kijelölt helyen semmisítette meg.

Ugyanezen a napon Vácon, a Burgundia utcában, földmunkálatok közben került elő 17 darab 14,5 milliméteres géppuska lőszer és egy 36 mintájú Vécsey-kézigránát. A veszélyes szerkezetekről a helyiek tájékoztatták a Magyar Honvédség tűzszerészeit. Az eszközöket a Pozderka Attila főtörzsőrmester vezette járőr a központi gyűjtőbe szállította.

Június 18-án a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Tiszadadán, a szabad strandon találtak a fürdőzők egy, a második világháborúból visszamaradt robbanószerkezetet. Természetesen azonnal értesítették a tűzszerész és hadihajós ezredet, ahonnan a Pozderka Attila főtörzsőrmester vezette tűzszerész járőr indult útnak. A helyszínen a tűzszerészek megállapították, hogy egy 82 milliméteres, szovjet gyártmányú aknavetőgránát került elő. A veszélyes szerkezetet a közelben kijelölt robbantási helyen megsemmisítették.

Június 19-én a Fejér megyei Velencefürdőről érkezett a hívás a tűzszerészekhez, hogy a 11-es számú utcában, árokásás közben, világháborús robbanószerkezet került elő. A Kelemen Ferenc törzsőrmester vezette járőr a helyszínre érkezve megállapította, hogy a munkások egy AO–2,5-es típusú bombát találtak. A szerkezetet a helyszínen robbantották fel.