Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kiképzések, gyakorlatok Nothing Hillben

Szöveg: Kátai Róbert |  2010. június 21. 13:01

Az MH KFOR Kontingens műveleti százada Camp Nothing Hill-i kihelyezésének végéhez közeledik. Az eltelt majdnem egy hónap tapasztalatokban bővelkedő időszak volt a század állománya számára. Az északi táborban az alapfeladatokon túl közös kiképzéseket és gyakorlatokat hajtott végre a Virágos-Kis Sándor százados parancsnoksága alatt álló alegység.

A műveleti század, illetve az azt biztosító támogató elem május 21-én kezdte meg az áttelepülést a Többnemzeti Harccsoport- Észak (Multinational Battle Group- North, MNBG- N) felelősségi területén található Camp Nothing Hillbe.

A Popovce település közelében fekvő táborban havi váltásban rotálja egymást a KFOR-erőket alkotó öt harccsoport (Többnemzeti Harccsoport- Észak, Dél, Kelet, Nyugat, Centrum). A harccsoportokon belül a műveleti századok is váltják egymást, minden esetben a harccsoportok parancsnokai döntik el a feladatok függvényében, hogy melyik századot

1595903453
jelölik ki erre a feladatra.

Camp Nothing Hill Koszovó északi, többségében szerbek lakta területén helyezkedik el, annak stratégiailag egyik legfontosabb pontján, a Szerbia és Koszovó közötti első számú határátkelő, az úgynevezett GATE 1 közelében. A tábor fenntartása és abban katonai erők állomásoztatása a biztonság szempontjából elengedhetetlen.

A kihelyezés időszakában a század négy szakasza közül a három lövészszakasz rotálta egymás között a határátkelő biztosítási, a járőrözési, és a készenléti szolgálat feladatait. A tábor őrzésvédelmét a támogató szakasz állománya látta el, míg a kijelölt logisztikai támogató elem a mindenoldalú logisztikai hátteret biztosította.

A magyar alegység legfontosabb feladata volt a határátkelő, illetve az ott dolgozó nemzetközi rendőri egység, az EULEX, illetve a velük együttműködő, a GATE 1-en szolgálatot teljesítő koszovói rendőrök biztonságának garantálása. Egy esetleges támadás, vagy erőszakba torkolló demonstráció esetén a GATE 1 feletti dombon szolgálatot ellátó szakasznak kell beavatkoznia, amennyiben szükséges az ottaniakat biztonságos helyre menekítenie.

A helyzet eszkalálódása esetére, a GATE 1-nél állomásozó szakasz megerősítésére a táborban folyamatos készenlétben volt egy azonnali reagálású szakasz (Quick Reaction Force, QRF) is. A harmadik szakasz eközben a felelősségi területen járőrözést hajtott végre, ezzel biztosítva a szabad mozgást, valamint a biztonság fenntartását.

A műveleti század állományából kijelölt felderítő raj egy alkalommal hosszú távú felderítő járőr tevékenységet is végrehajtott. Erre június 13-14-én került sor, az MNBG- N parancsnokának engedélye alapján, a magyar katonákat helikopterrel szállították a műveleti területre, ahol különösen nehéz, hegyi terepen hajtották végre feladatukat. A kétnapos járőr során felderítési adatokat gyűjtöttek a területről, a biztonsági helyzetről. A feladat befejeztével helikopterrel kerültek vissza Camp Nothing Hillbe.

A zömében az MH 25/88. Könnyű Vegyes Zászlóalj állományából érkezett lövészkatonák számára a parancsnokok megpróbálták még tartalmasabbá tenni a kihelyezés időszakát. Visszatekintve az eltelt egy hónapra, ez sikerült is.

1595903453
 

Az áprilisban megkezdett amerikai-magyar közös tréningsorozatot újabb állomások követték, május végén, június elején. Május 28-án a műveleti század mesterlövész raja, Tóth József törzsőrmester, rajparancsnok vezetésével közös mesterlövész lövészetet hajtott végre az amerikai féllel Camp Bondsteelben. A közös kiképzésen a magyar katonák az amerikai haderőben rendszeresített Barrett M107 mesterlövészpuskával, míg az amerikaiak a magyar fejlesztésű Gepárd M1 nehéz mesterlövészpuskával ismerkedtek. A végrehajtó állománynak álló alakokat kellett leküzdeniük 200, 300 és 400 méteren, valamint szembemozgó harcjárműveket 700, 800, 1630, 1740 és 2150 méteren.

A következő közös kiképzésre június 7-8-án került sor Camp Nothing Hillben. Ennek témája katonai közelharc és kényszerítő eszközök alkalmazása volt. A kétnapos tréningen a magyar katonák megismerkedtek a különböző kényszerítő eszközök használatával, illetve a tömegoszlatásban használatos fegyverekkel lövészetet hajtottak végre. A második nap végén sikeres vizsgát tett 9 tiszthelyettes és 22 legénységi állományú katona a század állományából.

Gyakorlatban is volt része a magyar műveleti századnak: három hét alatt két többnapos gyakorlati foglalkozást tartottak. Június 1-2-án Random Excercise néven tömegkezelési gyakorlatot hajtott végre a század. Ennek során portugál alájátszók szimulálták a GATE 1 határátkelő megtámadását, amelyet a magyar szakasz védett. A demonstráció megszüntetése érdekében riasztották a QRF szakaszt, amely a meghatározott időn

1595903454
belül a helyszínre érkezett és felszámolta az erőszakos tiltakozást.

A következő gyakorlatra június 16-18-án került sor a teljes KFOR részére. A Dynamic Action Excercise keretében a különböző harccsoportok együttműködését tesztelték.

Június 16-án a gyakorlat mellett más feladata is volt a század vezetésének. A táborba látogatott Joe Ramirez dandártábornok, az Európában Állomásozó Amerikai Erők Parancsnokságának tervező főnöke, valamint Michael Rocco dandártábornok, a parancsnokság hadműveleti főnöke.

A két magas rangú vendéget Virágos-Kis Sándor százados, századparancsnok fogadta, aki a század feladatairól, az elmúlt időszak eseményeiről jelentett. A tábornokok a jelentést követően kérdéseket intéztek a magyar tiszthez. Ramirez dandártábornok tájékoztatta a század vezetését, hogy ismeri azokat a közös kiképzési feladatokat, amelyeket mindezidáig a magyarok az amerikai katonákkal végrehajtottak. Elismeréssel szólt a magyar katonák felkészültségéről, tettvágyáról, kiemelve, hogy ezeknek a közös tréningeknek a jövőben is folytatódniuk kell.

1595903454
 

1595903454
 

Fotó: Bobák Sándor, Gogolák Balázs és a szerző