Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Régi álmot váltottak valóra

Szöveg: Kátai Róbert |  2010. június 21. 13:17

Az MH KFOR Kontingens CIMIC-csoportja megingathatatlanul dolgozik felelősségi területén, Koszovó Djakovica/Gjakovë járásában. Katonáink ismerős arcokkal találkoztak egy újabb átadás keretében: a helyi tűzoltósághoz látogattak, hogy sporteszközökkel járuljanak hozzá a tűzoltók jó erőnlétének fenntartásához.

A Djakovica/Gjakovë-ben található tűzoltó laktanyába nem először látogattak el a magyar kontingens tagjai. Egy hónappal ezelőtt a munkakörülmények javítása érdekében víz automatákat és ballonokat adtak át a lánglovagoknak. A helyi tűzoltóparancsnok már akkor is rendkívül hálás volt a magyar katonák segítségéért, most is csak szuperlatívuszokban tudott beszélni a kapott támogatásról.

Az átadott kombinált erőfejlesztő gépek, súlyzók és futópad a tűzoltóság állományának erőnlétfejlesztését szolgálják, ami elengedhetetlen az embert próbáló és folyamatos készenlétet megkövetelő munkavégzéshez.

Az átadáson megjelent Cseklán István őrnagy, az MH KFOR Kontingens parancsnoka, aki beszédében hangsúlyozta, hogy a tűzoltók nemes és veszélyes munkája minden körülmények között megérdemli a támogatást. Kiemelte, hogy a katonák és a tűzoltók mindennapi feladat végrehajtása sokban hasonlít: állandó készenlétet és kiemelkedő fizikai felkészültséget követel.

A lánglovagok parancsnoka, Pashtrik Xërxa válaszbeszédében hálájának adott hangot, mert – ahogy mondta – egy régi álma vált most valóra a magyaroknak köszönhetően. Évek óta tervezték már egy konditerem berendezését, amelyre eddig sajnos nem volt lehetőségük a szűkös anyagi erőforrások miatt.

Az átadáson prof. Bedri Cahani, Djakovica/Gjakovë katasztrófavédelmi igazgatója beszédében rámutatott, hogy a magyar katonák munkájának köszönhetően célzottan tudnak támogatást biztosítani azoknak a szervezeteknek, amelyeknek erre a legnagyobb szükségük van. Az év elején megkezdett közös munka eredményeképpen komoly fejlesztések valósultak meg a járás területén szinte minden területen, legyen szó közlekedésbiztonságról, mezőgazdaságról, informatikáról, környezetvédelemről, vagy a munkakörülmény javításról.

 

Fotó: Makainé Vági Melinda és a szerző