Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Díszőrség a kapuban

Szöveg: Gémes Balázsné százados |  2012. augusztus 16. 15:54

Nem mindennapi látványban lehet részük a járókelőknek és az autósoknak a Budaörsi úton, amikor a Petőfi Sándor laktanya előtt haladnak el, ugyanis augusztus 15-étől a munkanapokon díszőrök állnak az 1. számú kapu mindkét oldalán.

Augusztus 15-étől fogva a munkanapokon nemcsak az épületek, valamint a hosszan elhúzódó kerítés láttán tudhatja bárki, hogy laktanya mellett halad el, hanem a Helyőrség-parancsnoki Protokolláris Díszőrség jelenlétéből is.

Zsolnai Tamás alezredes, az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár (MH BHD) 32. Nemzeti Honvéd Díszegység Honvéd Díszzászlóaljának parancsnoka elmondta: Kun Szabó István dandártábornok, az MH BHD és egyben Budapest helyőrségparancsnokaként májusban együttműködési megállapodást írt alá Budapest főpolgármesterével, amelyben többek között megállapodtak arról, hogy a fővárosban fokozzák a katonai jelenlétet, valamint erősítik a lakosság és a katonák közötti kapcsolatot. E folyamat része, hogy díszőröket állítottak a laktanya kapujába. Így szemléltetik azt is, hogy a XI. kerületben van egy laktanya, ahol katonák teljesítenek szolgálatot.

Az új rend értelmében mindennap egy parancsnok és hat fő díszőr foglalja el posztját, emellett reggelenként ünnepélyes zászlófelvonást, délután pedig zászlólevonást hajtanak végre a laktanyában. A helyőrségparancsnok kiemelt vendégeit és elöljáróit a díszőrség parancsnoka fogadja.

A zászlóaljnál négy díszelgő csoport teljesít szolgálatot, akik tizenöt napos váltással, rotációs rendszerben látják el az új, de többletmunkával nem járó feladatot, hiszen a díszelgés begyakorlása és szabályos kivitelezése a mindennapi kiképzés részét jelenti.

1595940307