Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Drágul a háború

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2010. január 13. 8:44

Az Obama-kormányzat azt tervezi, hogy további 33 milliárd dollárt kér a kongresszustól az afganisztáni és az iraki háború költségeinek fedezésére – jelentette az AP amerikai hírügynökség névtelenül nyilatkozó washingtoni illetékesekre hivatkozva. Az éves költségvetési tételen felül szereplő összeget javarészt az afganisztáni háború kiterjesztésére fordítanák.

Barack Obama amerikai elnök a tavalyi év végén az afganisztáni stratégia felülvizsgálatának keretében további 30 ezer amerikai katona afganisztáni kiküldéséről döntött.

A Fehér Ház február 1-en terjeszti be a 2011-es évi költségvetési tervezetet. Katonai tisztségviselők korábban azt mondták, hogy a Pentagon kiadásaira kért összeg várhatóan első ízben fogja meghaladni a 700 milliárd dollárt, de a pontos számot nem mondtak.

Az amerikai képviselőház december közepén fogadta el az idei védelmi költségvetést, amely teljes összege – háborús kiadásokkal együtt – 636 milliárd dollárra rúgott.

A Pentagon műveleteit 2010. szeptember 30-ig fedező költségvetésben 124 milliárd dollárt irányoztak elő a két háborúra. Elemzők azonban már akkor azt mondták, hogy ez nem lesz elegendő a Barack Obama által bejelentett afganisztáni csapaterősítés finanszírozására is.