Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Összeomlott az ENSZ főhadiszállása

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2010. január 13. 9:08

Teljesen összeomlott a keddi haiti földrengésben az ENSZ haiti békefenntartó missziójának főhadiszállása, és a központ személyzetéből sokaknak ismeretlen a sorsa – közölte New Yorkban Alain Le Roy, az ENSZ-főtitkár békefenntartó missziókért felelős helyettese.

Le Roy újságíróknak elmondta, hogy a misszió katonái ott vannak az ötszintes épületnél és próbálkoznak a mentéssel, de egyelőre “senkit sem sikerült kimenteniük" a romok alól.

A korábbi hírek még arról számoltak be, hogy súlyos károk keletkeztek a misszió (MINUSTAH) főhadiszállásának épületében, illetve más ENSZ-létesítményekben.

Általában 200-250 ember dolgozik a helyi kormánynak a biztonság megteremtésében és az alkotmányosság kiépítésében segédkező ENSZ-misszió főhadiszállásán, de egyelőre nem tudják, hányan tartózkodtak az épületben, amikor a földrengés (helyi idő szerint) nem sokkal délután öt óra után bekövetkezett – mondta a békefenntartó erők helyettes vezetője, Edmond Mulet.

A MINUSTAH rendőri és katonai békefenntartó erejében közel ötven ország képviselteti magát, Magyarország nem.

A 7-es fokozatúra becsült, nagy erejű földrengés nyomán szemtanúk szerint káosz uralkodik a karib-tengeri szigetország fővárosában Port-au-Prince-ben. Az összedőlt házak miatt járhatatlanok az utak, megszakadt a telefonösszeköttetés. A pánikba esett fővárosiak kétségbeesetten kutatnak eltűnt hozzátartozóik után az est beállta után is.

Barack Obama amerikai elnök közleményében tudatta, hogy Washington folyamatosan figyelemmel kíséri a haiti helyzetet. Az Egyesült Államok 72 fős katasztrófaelhárító csoportot küld a helyszínre. Obama utasítást adott humanitárius segély előkészítésére, és Kanada, illetve Venezuela is segélyt ajánlott fel a bajba jutott országnak.