Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Drónpilóta képzésen vettek részt a sátoraljaújhelyi kadétok

Szöveg: Szidor Viktória hadnagy | Fotó: Fehértói Mihály tartalékos zászlós |  2023. március 15. 9:44

A Magyar Honvédség Honvéd Kadét Programjában résztvevő Szerencsi SZC Sátoraljaújhelyi Kossuth Lajos Technikum, Szakképző Iskola és Gimnázium tíz kadétjának nyílt lehetősége arra, hogy a „Középiskolások XXI. századi technológiai továbbképzése” című pályázat keretében térítésmentesen vehessenek részt drónpilóta képzésen.

Drónképzés7 (1 of 1)

A Szerencsi SZC Sátoraljaújhelyi Kossuth Lajos Technikum, Szakképző Iskola és Gimnázium nagy múltú intézmény, történelme hosszú évszázadokra nyúlik vissza. Számos neves történelmi személy járt az intézménybe, többek között itt tanult Kossuth Lajos, gróf Andrássy Gyula és Trefort Ágoston is. A középiskola 2020-ban csatlakozott a hazafias és honvédelmi nevelést nyújtó Honvéd Kadét Programhoz. Kababik Edina, az intézmény igazgatónője elmondta, hogy az iskolának jelenleg már 61 kadét tanulója van.

„Számtalan dologban vettünk már részt, amióta csatlakoztunk a Honvéd Kadét Programhoz. Évente négy-öt alkalommal járunk katonasírokat ápolni a sátoraljaújhelyi Hősök Temetőjébe, de részt veszünk a miskolci toborzó iroda hadisírgondozási programjaiban is. Rendszeresen bekapcsolódunk az MH 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred 10. Területvédelmi Zászlóalj bükki menetgyakorlataiba, emellett részt veszünk az Országos Haditorna Versenyen, illetve minden olyan rendezvényen, amelyre felhívást kapunk a Honvédelmi Sportszövetségtől. Minden évben megünnepeljük a diákokkal a honvédelem napját is. Nagyon fontosnak tartjuk a fiatalok hazafias és honvédelmi nevelését, hiszen megfigyelhetően jó hatással van rájuk a program, amely leginkább a fegyelmük javulásán mutatkozik meg” – mondta el az igazgatónő.

Az iskola tíz kadétjának nyílt most lehetősége, hogy a Középiskolások XXI. századi technológiai továbbképzése című pályázat keretében térítésmentesen vehessenek részt drónpilóta képzésen, amelynek vizsgáját március 7-én tartották az iskolában. Az Európa Jövő Generációjáért Alapítvány lehetőséget nyújt, hogy az oktatáson való részvétellel szélesítse a fiatalok látókörét, fejlessze technológiai tudásukat, megkönnyítve ezzel a munkaerőpiacon való elhelyezkedésüket is. Az alapítványt Tölli Imre önkéntes műveleti tartalékos őrnagy hozta létre, aki civil életében a Magyar Felnőttképzési Centrum ügyvezető igazgatója is egyben.

Drónképzés13 (1 of 1)

„Minden évben részt vettünk humanitárius, jótékonysági tevékenységekben a csapatommal. 2020-ban ennek egy keretet akartunk adni, ebből lett az Európa Jövő Generációjáért Alapítvány. Úgy gondoltuk, hogy ne csak anyagi javakat adjunk az embereknek, hanem adjunk inkább tudást, amivel hosszabb távon tudnak boldogulni. A program Nyakas Gábor önkéntes területvédelmi tartalékos hadnagy, alapítványi vezető, és Mátyás András önkéntes területvédelmi tartalékos őrmester segítségével valósult meg. A drónpilóta képzést legelőször a Magyar Honvédség Honvéd Kadét Programjában résztvevő iskolákban szerettük volna elindítani. Iskolánként tíz diáknak biztosítjuk elméleti és gyakorlati oktatás keretében az A1/A3 kategóriájú drónpilóta jogosítvány megszerzését. Ez egy nemzetközi jogosítvány, amelynek birtokában nyílt terepen vezethetnek egy maximum 25 kilogrammos drónt, 120 méter magasságig. Kizárólag DJI típusú készülékeket használunk, amely a világ egyik vezető gyártója, és sokféle felhasználásra gyárt drónokat. Az alapvető irányítási parancsok mindegyiknél megegyeznek, ezért használjuk csak ezeket. Aki ennek a kezelését megtanulja, olyan ismeretekkel gazdagodik, amire már lehet építeni. Ezzel a tudással már el tud indulni, hogy olyan drónok kezelését is megtanulja, amelyeket a mezőgazdaságban vagy a rendvédelemben használnak. A jövőben több ilyen képzést is tervezünk indítani, szeretnénk a többi Honvéd Kadét Programban résztvevő iskolát is megkeresni a lehetőséggel” – mondta el Tölli Imre önkéntes műveleti tartalékos őrnagy, aki 2018 óta szolgál az MH 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred állományában.

A sátoraljaújhelyi kadétok sikeres vizsgát tettek, amelynek zárásaként lehetőségük volt arra, hogy húsz percen keresztül önállóan reptethessék a drónokat.