Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Égi nagymacskák randevúja

Szöveg: JETfly |  2010. október 11. 18:59

A tavalyi sikeres szereplés után idén is részt vesz magyar repülőegység a hollandiai Volkel légibázison szervezett NATO Tiger Meet 2010 egyesített légierő gyakorlaton. Október 4-én a hajnali órákban két An-26-os fedélzetén indult útnak a kecskeméti Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis kitelepülő állománya. A szállítógépeket még a délelőtt folyamán három JAS-39 Gripen vadászrepülőgép követte a hollandiai repülőbázisra.

Idén Volkel ad otthont az egyik legnagyobb NATO légierő gyakorlatnak. Különböző és széleskörű légi műveletek, szimulált helyzetek képezik a délelőtti és délutáni hullámban induló többnemzetiségű kötelékek feladatait.
A „légi akciókban" belga, holland, francia, német, norvég, olasz, osztrák, török, cseh és magyar gépek vesznek részt az AWACS irányítása alatt.

1595908534
A vadászgépek mellett az amerikai KC-135-ös légi utántöltő repülőgépek, valamint helikopterek is részét képezik a repülési feladatoknak.

A gyakorlatnak van egy érdekes közös vonása, erre utal a neve is, hogy azok a NATO repülőszázadok kapnak meghívást, akiknek a századjelvényében valamilyen nagymacska-faj szerepel. Ebben a különös társaságban nem csak a gépek egyedi festésében, de a személyzetek öltözékében, járművein és minden programban érezni lehet a „Tiger Spirit"-et, a tigris szellemiségét.

Az érkezés utáni első nap délelőtti majd délutáni bevetésein, egy több nemzet gépeiből összeállt kötelék (COMAO) részeként két magyar Gripen is felszállt a Hollandia felett kijelölt légtérbe, illetve 1 v. 1, azaz egy az egy elleni légiharcot is vívtak. A gyakorlat intenzitására és méretére jellemző, hogy egy óra leforgása alatt közel 50 repülőgép emelkedett egymás után a levegőbe.
A két hétig tartó gyakorlat mindegyik napján kapnak feladatot a magyar Gripen-pilóták, így tovább fejlesztik és megerősítik a NATO eljárások terén megszerzett tudásukat.
A Tiger Meet 2010 első közös rendezvényén, a Nemzetek Estjén a magyarok babgulyásra és a külföldiek által kedvelt magyar italok kóstolójára látták vendégül a leendő „ellenfeleket".

1595908534
1595908534
1595908534
1595908534
 

Kép és szöveg: dr. Toperczer István. o. alezredes