Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Egy átlagos hét a tűzszerészeknél

Szöveg: Szűcs László |  2008. január 28. 9:56

A negyedik héten, vagyis január 21-27-e között tizenegy bejelentés érkezett az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Zászlóalj ügyeletére. Jansik Attila főhadnagy, az alakulat felderítő főnökének helyettese szerint: átlagos hetet zártak a tűzszerészek.

A bejelentések között azonban akadt négy, amelyet soron kívül kellett elintézniük. Még 21-én, a Komárom-Esztergom megyei Szomorról érkezett az értesítés, hogy egy magánkézben lévő területen világháborúból visszamaradt lövedéket találtak.

1595872810
A kiérkező tűzszerész járőr azonban megállapította, hogy a földből mindössze egy aknagránát stabilizátora került elő, amely önmagában nem képes felrobbanni.

Másnap Székesfehérvárra vonult ki a tűzszerész járőr, mivel a téglagyár mellett egy légvédelmi repeszgránátra bukkantak. A nyolcvan milliméter átmérőjű veszélyes szerkezetet a közelben kijelölt helyen semmisítették meg.
Január 24-én Tiszavasváriból kapták a bejelentést, hogy a helyi rendőrségre különböző típusú gyalogsági lőszereket vittek be. A tűzszerészek 104 darab, különféle lőszert szállítottak a központi gyűjtőhelyre.
A negyedik soron kívüli bejelentés a főváros harmadik kerületéből érkezett. Egy templom utcai építkezésen egy német gyártmányú támadó kézigránátot és egy 40 milliméteres légvédelmi repeszgránátot találtak a honvédség tűzszerészei. A veszélyes szerkezeteket nem lehetett elszállítani, ezért azokat a helyszínen megsemmisítették.