Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Egy emlékmű, mely országokat köt össze

Szöveg: Demeter Ferenc |  2010. február 6. 21:11

Ünnepélyes körülmények között avatták fel Veszprémben, a Veszprém Aréna előtti parkban az egy éve meggyilkolt Marian Cozma szobrát. Az ünnepségen népes küldöttség képviselte a meggyilkolt kézilabdázó szülőhazáját, Romániát. A rendezvényen részt vett Tömböl László vezérezredes, a HM Honvéd Vezérkar főnöke is, és tisztelgett a sportoló előtt.

A zuhogó hó és a hideg ellenére több mint ezren mentek el szombat délután a Veszprém Arénához az érdeklődők: sportolók, szurkolók és közéleti vezetők egyaránt jelen voltak. A sportot szerető emberek vágya valósult meg azzal, hogy részben a közadakozásból, valamint más támogatói forrásból elkészült és felavatásra készen állt a Marian Cozma emlékére készített emlékmű. Az ünnepséget a két nemzet Himnuszának eléneklésével nyitották meg, majd a jelenlevők Kosztolányi Dezső Halotti beszédét hallgathatták meg, illetve az egykori sztár játékos néhány felvillanását is megtekinthették a kézilabdapályán. A magyar és román vendégek köszöntését követően több megemlékező beszéd hangzott el.

Az elsőt a Veszprém Kézilabda Fan Club elnöke, Remport Csaba tartotta. Beszédében köszönetet mondott mindenkinek, aki támogatta a szervezet kezdeményezését: azt, hogy méltó emléket állítsanak a nagyszerű kézilabdázónak. „Köszönet a családnak, amiért olyan méltósággal dolgozta fel ezt a tragédiát és köszönet annak művésznek, aki elvállalta és elkészítette az emlékművet. Mert olyan embernek kellet szobrot állítani, akit sokan szerettek és ő egy nagyon sokszínű egyénisége volt a magyar kézilabda sportnak és ezért ennek a megformálása nem volt egy egyszerű feladat", fogalmazott Remport Csaba.

1595896543
 

A második beszédet Debreczenyi János, Veszprém polgármestere tartotta. Beszédében kiemelte: Marian Cozma halála fájó veszteség a városnak. „A mérkőzésekre mindannyian különböző neveken érkezünk, de amikor átlépjük az Aréna küszöbét, egy emberré válunk. A közös nevünk Veszprémi Szurkoló lesz. És amikor pályára lépnek más nemzetek fiai, ők is a mi családunk tagjaivá válnak. Ezért viselte meg nagyon a várost a sportoló tragikus elvesztése." A polgármester úgy fogalmazott: Veszprém a veszteség mellett kapott egy nagyszerű embert, Petre Cozmát, aki egyetlen fiát veszítette el, és példát mutatott az itt élőknek a fájdalom elviselésére. „Õ mondta: egy fáért ne gyújtsd fel az erdőt! Az emberben dúló indulatokat le kell tudni győzni. Csak az hal meg, akit elfelejtenek. Mariant a román földben temették el, de az emléke  mint sportolónak itt, Veszprémben örökké élni fog", hangzott el. Végezetül megköszönte Mihály Gábor szobrászművésznek, valamint Minya Gábor kőfaragónak az emlékmű elkészítésében végzett munkáját.

A következő megemlékezést Mocsai Lajos az MKB Veszprém vezető edzője tartotta. Beszédében hangsúlyozta: amióta Marian Cozmát elvesztették, megváltozott az életük, és az öltözőben is más lett a légkör. Mindenki csak azt érzi, hogy valami hiányzik a csapat életéből. A tragédia után csak egyet tehetnek, megőrzik a nagyszerű sportoló emlékét. A most felavatásra kerülő emlékmű segíthet ebben a megemlékezésben, mert biztos abban, hogy mindig lesz egy égő mécses a szobor talapzatán. Rámutatott arra: ez a szobor több egy sportoló szobránál. Veszprém város ugyanis híres arról, hogy minden helynek és háznak története van. Ennek a szobornak a története két város és két nép emlékezetéről fog ezután szólni. A szobor alján található egy spirál, ami egy jelkép, ami azt fejezi ki, hogy Cozma halálával egy élet és ugyanakkor egy szép sportkarrier szakadt meg.

Román részről a megemlékezések sorát Ireny Comaroschi, Románia Budapestre akkreditált nagykövet asszonya nyitotta meg. Beszédében elmondta: nagyra értékeli azt, hogy ma itt emlékszobrot avathatnak a meggyilkolt román sportoló emlékére. Bízik az igazságszolgáltatásban, hogy az alapos kivizsgálás után a bűnösök megkapják a méltó büntetésüket. „Mi csak egyet tehetünk: imádkozunk és őrizzük meg Marian Cozma emlékét", mondta.

Ezt követte Neculai Ontanu, Bukarest II. kerületi polgármesterének beszéde. Beszédében hangsúlyozta: Marian Cozma a kerületükben született és nevelkedett fel, ezért is kísérték nagy figyelemmel a sportolói pályafutását és érte a kerületben élőket nagy traumaként a halála. Azt javasolta, hogy Marian Cozma legyen a fiatal nemzedékek előtt az erőszak elleni harc jelképe.

Az utolsó hivatalos beszédet Dejan Peric, a veszprémi kézilabda csapat kapitánya mondta: „Nincs nap az elmúlt évben, amikor ne gondoltam volna Marian Cozmára. Arra, hogy itt játszik mellettem és látom, hogy milyen határtalan öröm szabadul fel belőle egy-egy bedobott gólja után", mondta a játékostára. „Azt mondják, hogy az idő meggyógyítja a fájdalmat – úgy érzem, Cozma esetében ez nem igaz. Számomra a most felavatásra kerülő szobor egyben a szeretet jelképe is lesz".

1595896543
 

Az ünnepi beszédeket követően az apa, Petre Cozma élt a felkínált lehetőséggel és néhány köszönő szót mondott az egybe gyűlteknek. „A fiamon keresztül ismertelek meg benneteket. A fiam nagyon büszke volt a szurkolóira és ti is büszkék voltatok rá", kezdte. A továbbiakban elmondta még azt is, hogy Romániában sportcsarnokot neveztek el Marian Cozmáról és hogy még tovább ápolják az emlékét, a fiataloknak egy kézilabda-iskolát alapítottak. „A fiam elment, én itt maradtam azért, hogy úgy szeresselek benneteket, mint ahogy a fiam szeretett volna titeket", fejezte be beszédét az édesapa. A beszédet a jelenlévők nagy tapssal fogadták.

A szobrot a veszprémi polgármester, az édesapa, a csapat vezetőedzője és a Kézilabda Fan Club elnöke közösen leplezték le. A történelmi egyházak képviselői egymást követően mondtak imát és szentelték meg a szobrot. Az imáikban hangsúlyt kapott az a fohász, amelyben kérték Istent arra, hogy tartsa távol az erőszakot a sportpályáktól.

A koszorúzást követően Debreczenyi János polgármester kitüntetéseket adott át azoknak, akik sokat tettek azért, hogy ez az emlékmű megépülhessen. Veszprém város közgyűlése többek között „Arany Jelvény" kitüntetést adományozott Domokos Miklós ezredesnek, az MH Pápai Bázisrepülőtér parancsnokának, valamint Petre Cozmának, akit egyben Veszprém város díszpolgárává választották.

Az ünnepség az Il Silencio hangjaival zárult.

1595896543