Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Egy ígéretes pálya kezdetei

Szöveg: Snoj Péter | Fotó: Szarvas Dávid főhadnagy magánarchívuma |  2021. január 18. 7:19

Az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison szolgáló Szarvas Dávid főhadnagy épp típusátképzését hajtja végre Svédországban, hogy gyermekkori álmát valóra váltva vadászpilóta lehessen. Hosszú, de tapasztalatszerzéssel teli út vezetett idáig, pedig még most jön karrierje java...

20210114-szarvas-david-fhdgy  (5)

Gyermekkora óta tudja, hogy a felhők fölött a helye, éppen ezért jelentkezett a sikeres érettségi vizsgákat követően a Nemzeti Közszolgálati Egyetemre. Annak ellenére, hogy légvédelmi rakétaszakirányon végzett, elmondása szerint mindössze egy hónapot töltött szakbeosztásában, amikor is a végzős tisztek között elterjedt a hír: pilótajelölteket keresnek. Kapva-kapott az alkalmon, mint mondja: kérdés sem férhetett ahhoz, hogy beadja-e a jelentkezését.

Bár hosszú és sokszor nehéz volt az út, ma már úgy fogalmaz, hogy minden pillanatát élvezte. Felelevenítve a történéseket, megtudjuk, hogy 2015 tavaszán foglalhatta el először helyét a Magyar Honvédség egyik JAK-52-es kiképzőgépében. A hazai felkészítés után hamarosan az Amerikai Egyesült Államokban találta magát, ott folytatva a képzését, az Aviation Leadership Program keretein belül. Csaknem 170 órát repülhetett Mississippi állam felett egy T-6A Texan II fedélzetén, amelynek eredményeként kiérdemelte a rég áhított pilótaszárnyakat.

20210114-szarvas-david-fhdgy  (10)

Az Amerikai Egyesült Államok után Kanadában folytatta gyakorlati tanulmányait az NFTC-programban, ahol előbb végrehajtotta a CT-155 Hawk típusra történő átképzést, majd harcászati ismereteket szerzett. Saját tanulmányait befejezve egészen 2020 év végéig Észak-Amerikában maradt, ahol magyar és kanadai diákokat képzett oktatóként CT-156 Harvard II-n.

Az igencsak eredményes kezdetek folytatásaként jelenleg Svédországban tartózkodik, ahol egy három hónapos típus átképzés keretében ismerkedik meg a Magyar Honvédségben is rendszeresített JAS-39 Gripennel.