Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Egy pályázat háttere

Szöveg: Zilahy Tamás |  2011. január 30. 8:41

A HM Katolikus Tábori Püspökség „Ünnep a családban, családunk ünnepei” címmel rajz és festménypályázatot hirdetett meg két korosztályban, 7–15 éves gyermekek számára. Erről beszélgettünk Berta Tibor ezredessel, a tábori püspökség általános helynökével. Mint ismert, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia a 2011-es esztendőt a családok évének nyilvánította. Bíró László katolikus tábori püspök pedig éppen a családpasztorációs referens.

Jól tudom, hogy nem ez az első pályázat, amit a tábori püspökség meghirdetett?

Már 2009-ben volt egy rajzpályázatunk, amelyen mintegy 50 gyermek vett részt. Tavaly fotópályázatot hirdettünk, amit ugyancsak nagy érdeklődés kísért, úgyhogy ez a mostani már a harmadik ilyen jellegű kezdeményezésünk.

1595913497
Talán nem a legjobb kérdés, de mi a fő céljuk ezzel a pályázattal?

Az elsődleges célunk, az iskoláskorúak bevonása az alkotó munkába, a hasznos időtöltésbe, hogy a gyermekek okosan töltsék el több-kevesebb szabadidejüket. Szeretnénk rávilágítani, hogy a televízió, a számítógép, netán a céltalan lődörgés, semmittevés mellett más lehetőség is van a szórakozásra. Ezzel talán segítünk egy kicsit a családoknak is. Érdekes lehet az is, hogy mit jelent a kisebbek számára egy-egy családi ünnep, és miként tudják ezt kifejezni a maguk sajátos művészi eszközeivel.

Ami nem kis feladat, hiszen egy A3-as méretű rajzot vagy festményt megalkotni nem is olyan egyszerű.

Valóban nem az. Nyilván lesz egy-két elnagyolt vagy pálcikás ábrázolás, de tapasztalataink szerint nem ez a jellemző. A korábbi pályázaton képzőművészek is voltak a zsűriben, s meglepő, hogy ők mennyire másként látták a kis művészek alkotásait, mint az átlagemberek. Több gyermeket kifejezetten tehetségesnek, több művet pedig figyelemre méltónak tartottak. Idén is szakemberek fogják elbírálni a pályaműveket, és bízunk abban is, hogy ezúttal még több pályamű érkezik be, mint két évvel ezelőtt.

A tehetségkutatásnak más módjait is próbálták már?

Igen. Ilyen volt a tavaly decemberben lezajlott versmondó versenyünk, ahol több fiatal kifejezetten magas szintű előadói, mondhatnám színészi képességről tett tanúbizonyságot. Pedig nehéz és hosszú versekkel tettük próbára tehetségüket, de nagy örömünkre sokan bizonyították kiemelkedő képességeiket.

Fotó: A szerző felvétele

https://honvedelem.hu/files/files/24025/rajzpályázat.pdf