Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Egy új fejezet kapujában

Szöveg: Navarrai Mészáros Márton | Fotó: Szováthy Kinga |  2024. július 12. 8:00

„A mai napon, amely közvetlen előzménye a szombati altisztavatásnak, lezárul egy korszak. Jövő héten pedig egy új kezdődik: hétfőn jelentkeznek új szolgálati beosztásukra és átveszik első beosztásukat altisztként” – fogalmazott Kaszab Zoltán főtörzszászlós, a Magyar Honvédség vezénylőzászlósa Szentendrén, a Görgei Artúr honvédtábornokról elnevezett laktanyában, július 11-én, csütörtökön.

A Magyar Honvédség Alap Altiszti Tanfolyam (AAT) elnevezésű egyéves altiszti képzése különböző eszközöket adott a most végző altiszteknek, ezekkel a képességekkel felruházva nem csak maximálisan el tudják látni a vezetői feladatukat, hanem altiszthez illő és altiszthez méltó módon tudják szolgálni a hazát – jelentette ki a Magyar Honvédség vezénylőzászlósa, aki a laktanya alakulóterén tartott úgynevezett belső avatás során kiemelte: az elsajátított tudás a vezetéselmélet, a kommunikáció és a kiképzés alapját képezi majd a leendő altisztek munkájában.

„Önöknek az a legnagyobb felelőssége, hogy a katonák megfelelően legyenek kiképezve, hogy azok a technikai eszközök, amelyek az önök rajába vagy szakaszába tartoznak, megfelelő hadra foghatósággal bírjanak a nap minden egyes órájában és minden egyes percében, ugyanis ez a garancia arra, hogy a Magyar Honvédség egy állandóan elérhető haderő, amely bármikor képes megvédeni Magyarország területi integritását, illetve állampolgárainak szabadságát” – fogalmazott Kaszab Zoltán főtörzszászlós, aki emlékeztetett Tom Peters amerikai üzletimenedzsment-szakember A siker nyomában című, Robert H. Waterman néhai amerikai üzletvezetési gyakorlatokra specializálódott íróval közösen jegyzett könyvében megfogalmazott gondolataira, miszerint a jó vezetők nem követőket, hanem további vezetőket nevelnek ki.

2024.07.11_szentendre_belso_unnepseg_16

„Szombattól, amikor ünnepi altiszti esküt tesznek a fővárosi Hősök terén, már felelőssé válnak: felelősök lesznek emberekért, ne adj’ Isten, emberi sorsokért. Önök azok, akik felügyelik és mentorálják azokat, akik a beosztásukból fakadóan önök alá kerülnek, egyúttal önök azok, akik tanácsokkal fogják ellátni ezeket a katonákat” – szólt ahhoz a háromszázötvenöt katonához, akik két nap múlva altisztté válnak.

A Magyar Honvédség vezénylőzászlósa köszöntőbeszédében emlékeztetett arra is, hogy az altiszti esküt a fegyveres katonai szervezethez egy éve csatlakozott, de már a hadsereg kötelékében aktív, vagy tartalékos formában szolgáló honvédek együtt teszik le. Úgy véli, a tartalékos katonát semmi nem különbözteti meg az aktív katonától. „Ugyanazt tudja, mint az aktív katona, így a honvédség homogén szervezetté válik” – húzta alá. Mint elmondta, a szombati avatás főszereplői centenáriumi évben válnak altisztté: száz évvel ezelőtt, a Magyar Királyi Jutasi Honvéd Altisztképző és Nevelőintézet létrehozásával kezdődött meg az intézményes altisztképzés Magyarországon.

2024.07.11_szentendre_belso_unnepseg_19

Frankó Imre ezredes, az MH Altiszti Akadémia parancsnoka köszöntőjében kiemelte, örömmel tölti el, hogy a mintegy négyszáz katona nemcsak jelentékeny vállalást tett az elmúlt időszakban, hanem önként vállalt kötelezettségét sikerrel és lelkiismerettel teljesítette. „Ennél nemesebb fogadalmat, ennél nemesebb cselekedetet keveset lehet említeni” – szólt az altisztavatásról, majd kiemelte, hogy a kiképző- és kiszolgáló állomány tevékenysége megkerülhetetlen a felkészítésük sikerében.

Albertné Görgey Zsuzsanna, a Görgey Kör alelnöke, az MH Területvédelmi Erők Parancsnoksága zászlóanyja, a laktanya névadójának leszármazottjaként szólította meg az avatandókat: meglátása szerint az, aki önként jelentkezik a haza védelmére, kétszeresen is hazafi. „A szombaton avatandó háromszázötvenöt katona arra jelentkezett, hogy megvédje hazánkat, megvédjen minket. Szokás úgy fogalmazni, hogy a nagyban benne van a kicsi, így meggyőződésem, hogy az, aki a hazát védi, a családot védi” – jegyezte meg. Üknagybátyja, Görgei Artúr, az 1848–49-es forradalom és szabadságharc honvédseregének fővezére, hadügyminisztere kapcsán úgy fogalmazott, a honvéd altábornagy azért tette le a fegyvert Világos mellett 1849. augusztus 13-án, mert hatalmas túlerővel szemben találta magát, így döntése egyfajta „életvédelmi cselekedetként” értékelhető. „Ez nem kapituláció volt, hanem felismerése annak, hogy egy reménytelen harcban az élet a fontosabb: azok a honvédek, akik őrá voltak bízva, neki köszönhették a túlélést” – mondta.

2024.07.11_szentendre_belso_unnepseg_23

A belső avatás elismerések átadásával, majd a 103 éves korában, 2017-ben elhunyt Hegedüs Ferenc páncélos őrmesterre történő megemlékezéssel zárult az egykori veteránról elnevezett hármas számú épületnél található emléktáblánál. „A Jutasit végzett nagyapám megjárta a háborút, visszatért, de B-listás lett, így nem kapott munkát egy évig. Végül a kecskeméti konzervgyárban és a Volánnál talált munkát. 1976-ban vonult nyugdíjba, de kilencvenöt éves koráig irodai munkát végzett” – idézte fel alakját az unokája, ifj. Hegedüs Ferenc, aki arról is szólt, hogy nagyapja gyakran említette, hogy nem tartja kizártnak, hogy újabb számottevő fegyveres konfliktus alakuljon ki Európában, a másfél éve dúló orosz-ukrán háború pedig őt igazolta. „A most végzetteknek azt kívánom, hogy békében tudjanak szolgálni” – zárta gondolatait.

Az idei altisztavatást július 13-án, szombaton, reggel 9 órakor tartják Budapesten, a Hősök terén.

2024.07.11_szentendre_belso_unnepseg_12

Élete nagy napjára készül

A nyíregyházi Deák Zsófia őrmester tavaly vonult be az MH Altiszti Akadémiára, elmondása szerint azért választotta ezt a hivatást, mert szeretett volna lelkileg, fizikálisan és mentálisan is erősödni, emellett olyan pályát keresett, ahol bizonyíthat, és ahol garantáltnak érzi az előrejutás lehetőségét. „Nagyon sokat jelent, hogy a mai belső avatási ceremónián jelen lévő állomány nagy részével a bevonulás óta együtt voltunk: együtt kezdtük az eskütétellel és együtt is fejezzük majd be az avatással. Sokat ad az is, hogy minden elöljárónk, kiképzőnk részt vett ezen az ünnepségen” – értékelte az altisztavatást negyvennyolc órával megelőző eseményeket.

„Kihívással telinek és nehéznek bizonyult az altiszti képzés, embert próbálóak voltak a mindennapok, de némi odafigyeléssel szépen tudtuk teljesíteni azokat a feladatokat, amelyekkel találkoztunk” – tette hozzá az őrmester, aki szólt arról, hogy mindaz a „küzdelem és fáradalom, amit a tanfolyamért tettek”, maximálisan megtérül a következő években. „2024-ben műszaki szakmai képzést végeztem a honvédség keretein belül, az első beosztási helyem itt, az MH Altiszti Akadémián lesz, ahol gyakorló kiképző leszek. Távlati terveim kapcsán annyit mondhatok, hogy komplex nyelvvizsgára készülök és szeretnék addig eljutni, hogy minden megszerzett tudásomat magas szinten tudjam átadni az újonnan bevonuló állománynak” – árulta el.