Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Egy város komoly katonai tradíciókkal

Szöveg: Demény Andrea hdgy. |  2009. szeptember 29. 10:00

Tatai katonák címmel nyílt meg 2009. szeptember 28-án Tata Helyőrségi Klub szervezésében az egy hónapig tartó kiállítás, mely történeti áttekintéssel, rövid ismertetőkkel, látványos fotókkal és régi idők emlékeivel örvendezteti meg az érdeklődőket, szemléltetve és betekintést nyerve a helyőrség katonáinak életébe a kezdetektől napjainkig.

A kiállítás alapgondolatát a Tata Katonái című könyv ihlette, melynek szerzői és visszaemlékezői valamilyen módon kötődnek a város katonaéletéhez. A szerzők több éves munkája most képekben és emléktárgyakban mesélik el Tata, a 140 éves katonaváros történetét. A tárlat alapjait ők fektették le, de sok más civil és katonai szervezet is fáradozott azon, hogy a város helytörténeti és a katonatörténeti emlékeit egy csokorba gyűjtse, és tárja az érdeklődők elé.
A kezdeményezést Benkő Tibor altábornagy, a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokság Parancsnoka is üdvözölte, és levélben köszönte meg a katonai tradíciókról és a város történelmének összefonódásáról való méltó megemlékezést.

A megnyitón részt vettek a könyv szerzői: Dr. Bártfai Ilona, Homor György nyugállományú ezredes, Szekeres József nyugállományú ezredes, Benda László ezredes, a Magyar Honvédség 25. Klapka György Lövészdandár törzsfőnöke, illetve a tárlat anyagát szolgáltató szervezetek képviselői, és azok is, akik élete, vagy családtagja kapcsolódik a helyőrséghez.
A kiállítás anyagai között megtalálható a tatai alakulat parancsnokának kardgyűjteménye, régi és mai idők egyenruhája, személyes emléktárgyak, plakettek, memorandumok, sőt, az érdeklődők számára életképek vetítése a helyőrség születésétől napjainkig teszi igazán változatossá a rendezvényt.