Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Modernizálják az Afganisztánban szolgálatot teljesítő brit Chinookokat

Szöveg: JETfly |  2009. szeptember 29. 10:07

Nagy-Britannia a napokban jelentette be, hogy 408 millió font értékben korszerűsítik az Afganisztánban állomásozó Chinook helikoptereiket.

A 38 darabos forgószárnyas flotta modernizálásában komoly szerepet játszik az a közelmúltban napvilágot látott kritika is, miszerint a briteknek túl kevés helikoptere teljesít szolgálatot az említett térségben.

A Chinookok erőteljesebb Honeywell hajtóműveket és korszerűbb, digitalizált cockpitet kapnak, melyek segítségével hatékonyabban végezhetik majd feladataikat az Afganisztánra jellemző magas terepviszonyok, valamint extrém hőmérsékletek között is. A korszerűsítésnek köszönhetően a kéthajtóműves nehéz szállítóhelikopter több időt tölthet a levegőben újratankolás nélkül.

A Chinook forgószárnyasok kulcsfontosságú szerepet töltenek be Afganisztánban, a modernizálásnak köszönhetően pedig még nagyobb szerep hárul majd rájuk a brit fegyveres erők, valamint a NATO szövetségeseinek támogatásában.

Az utóbbi időben számos kritika érte a brit kormány afganisztáni stratégiáját, hiszen az elmúlt időszakban kiugróan magas volt az útszéli bombák miatti halálesetek száma. Egyes elemzők szerint ez jelentősen csökkenthető lenne, ha a britek több helikoptert küldenének a térségbe.